Sikeresen kikötött a Cygnus teherűrhajó

Fantáziarajz: így közelíti meg a Cygnus a Nemzetközi Űrállomást
Vágólapra másolva!
Sikeresen kikötött a Cygnus amerikai teherűrhajó szerdán a Nemzetközi Űrállomáson, ahova több mint 3,3 tonna rakománnyal érkezett - közölte az amerikai űrkutatási ügynökség.
Vágólapra másolva!

A legénység nélküli Cygnust pályára állító Atlas-5 hordozórakéta vasárnap este startolt a floridai Cape Canaveralből.

A Cygnust az ISS robotkarjával fogták be, amelyet két amerikai űrhajós, Scott Kelly és Kjell Lindgren irányított az ISS amerikai moduljához, a Unityhez. A manőver minden bonyodalom nélkül zajlott le.

Fantáziarajz: így közelíti meg a Cygnus a Nemzetközi Űrállomást Forrás: NASA

Karácsonyi ajándékokat is szállított

A teherűrhajó, amely a Hattyú (Cygnus) csillagkép után kapta nevét, vizet, élelmet, ruhát, tudományos műszereket és űrsétákhoz szükséges berendezéseket, valamint kísérletekhez szükséges anyagokat szállított. Karácsonyi ajándékok is voltak fedélzetén.

Utoljára idén áprilisban sikerült teherszállítmányt feljuttatni az ISS-re a SpaceX magán vállalat Dragon kapszulájával.

A rakéta robbant fel

A teherűrhajók felbocsátása a közelmúltban többször is kudarccal végződött. Tavaly október 28-án másodpercekkel az indítás után felrobbant egy Cygnust szállító Antares amerikai hordozórakéta. A 14 emelet magas űrhajó épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. Csaknem 2,3 tonna szállítmány veszett oda. Április végén egy orosz hordozórakéta sem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént vitt volna az ISS-re.

Az Orbital Sciences amerikai magántársaság Antares hordozórakétája robbant fel az indulást nézők szeme láttára a NASA űrközpontjában, a Virginia állambeli Wallops-szigeten Forrás: AFP/Steve Alexander

Június végén pedig a SpaceX Falcon 9 típusú hordozórakétája robbant fel két perccel az indítás után, és a teherűrhajóval együtt megsemmisült 2,5 tonna rakomány, amelyet el kellett volna juttatni az űrállomásra.

Elapadtak a készletek

Bár ez idő alatt küldtek más teherűrhajókat az ISS-re, a három kudarc miatt kissé elapadtak az űrállomás raktárkészletei. A NASA mindig úgy tervez, hogy hat hónapra elegendő élelmiszer legyen az űrállomáson, de a jelenlegi készletek csak négy hónapra elegendőek. A Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta dolgozik.