A női mell tudományos megközelítésből

női mell, tudomány
Vágólapra másolva!
Az állatvilágban egyedül az embereknek van állandóan megduzzadt mellük. Ennek – a szexuális vonzerőn kívül – több más előnye is van az utódok szempontjából.
Vágólapra másolva!

Az emberi mell különleges dolog. Egyike azon kevés szervnek, amely születéskor még fejletlen. Utódaink életben maradása szinte teljesen tőle függ. Ráadásul a legtöbb emlősnek kizárólag a szoptatás idejére duzzad meg a melle, az embereknek viszont állandóan duzzadtak az emlőmirigyei. Ennek okát szemlélteti szellemes rajzokkal az AsapSCIENCE videója.

Nagy előny a szoptatás

Először is az a tény, hogy az emberi szervezet képes tejjé alakítani a vért, hogy így adjon át létfontosságú fehérjéket, cukrokat és zsírokat az utódoknak a mellen keresztül, egyik oka fajunk – és általában az emlősök – hihetetlen sikerének.

Gondoljuk csak el, mennyi minden elromolhat más állatok, például a madarak utódai esetében. A fiókák teljes mértékben arra a táplálékra vannak utalva, amit a szüleik megszereznek, így az életben maradásuk kizárólag a táplálékellátottságtól és a szüleik rátermettségétől függ.

Forrás: Thinkstock

Ezzel szemben az emberi csecsemőknek elég hanyatt feküdniük, és mindent megkapnak. Amíg az anya elég táplálékhoz jut, addig nincs semmi gond.

Fő a változatosság

A női mell meghökkentő méret- és alakbeli változatosságot mutat. Bár a tanulmányok pozitív összefüggést tártak fel a testsúly és a mellméret között,

a gének alapvető szerepet játszanak abban, hogy néz ki egy egyén melle,

valamint azt is meghatározzák, melyik lesz a kisebb. Érdekes módon ugyanis a női populáció nagyjából felénél az egyik mell kisebb, mint a másik. Leggyakrabban ez a bal oldali.

A gének alapvető szerepet játszanak abban, hogy néz ki egy egyén melle Forrás: Wikimedia Commons

Senki sem tudja biztosan, miért fordul elő ilyen gyakran a mellek aszimmetriája, de a kutatók arra gondolnak, hogy ennek magyarázata a hormonok áramlásában keresendő, amikor elérjük a pubertást.

A fiúknak is vannak tejmirigyeik

Noha mind a fiúk, mind a lányok mellbimbóval és tejmirigyekkel születnek, csupán a lányok melle növekszik meg a pubertás folyamán. Ez is jellegzetesen emberi tulajdonság.

A bimbóudvaron – különösen terhességkor feltűnően – apró dudorok vehetők észre. Ezek az úgynevezett Montgomery-mirigyek. A mirigyek olajokat választanak ki, amelyek síkosítják a mellbimbót, és valószínűleg még vonzóbbá teszik a csecsemők számára táplálkozáskor.

Forrás: Flickr

A mellbimbón pedig nem egyetlen nyílás található a tej kiáramlása számára, hanem az emberi szem számára láthatatlan parányi lyukak tömege.

Ezeken keresztül tudja kiszívni a tejet a baba.

A mell mint vágykeltő

Noha az eddig leírtakban nem sok szexuálisan vonzó dolog volt, mégis a világ számos kultúrájában bizonyos fokú megszállottság tapasztalható e különös szervvel kapcsolatban.

A nagy mellet olyan sokan tartják vonzónak, hogy 2014-ben csak az Egyesült Államokban 300 000 mellnagyobbító műtétet végeztek.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Természetesen nem nehéz belátni, miért foglalkoznak vele annyit az emberek, hiszen mind a férfiak, mind a nők számára nagy élvezet forrása. A tanulmányok azt mutatták, hogy a mellbimbó simogatása, ingerlése nemcsak a nők 82 százalékának fokozza a nemi vágyát, de a férfiak 53 százalékánál is.