Online is lehet űrhajósnak jelentkezni a NASA-nál

nano
Vágólapra másolva!
Sajnos egyelőre csak amerikai állampolgárok pályázhatnak az állásra, és már az előszűréshez is igen kemény követelményeknek kell megfelelni.
Vágólapra másolva!

A NASA mától február közepéig interneten elérhető álláshirdetése a jövő Buzz Lightyearjeinek szól, akik a „végtelenbe és tovább” szeretnének eljutni. Gyengébbek kedvéért még egy rövid kis videóban is összefoglalták, milyen követelményeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek.

Állampolgárság és doktorátus is kell

A legfőbb követelmény, hogy USA állampolgár legyen a jelentkező. Természetesen tökéletes vérnyomással és látással kell rendelkeznie. Jó, ha van tudományos fokozata mérnöki vagy biológiai tudományokból, fizikából vagy matematikából. Nem hátrány, ha legalább 1000 órát repült sugárhajtású gépeken vagy három év oktatási tapasztalata van ezen a területen.

Ha ez mind teljesül, akkor a NASA behívja a jelöltet egy egyhetes beszélgetésre és szűrésre.

Forrás: MTI/EPA/NASA/-

Nagy a túljelentkezés

Azért a NASA nem kelt hiú reményeket a jelöltekben. Leírják, hogy a legutóbbi „űrhajósfelvételkor” több mint 6000-en jelentkeztek. Most is abban reménykednek, hogy talán 8-14 jelöltet tudnak kiválasztani a jelentkezők közül.

De még az sem jelent automatikusan űrhajójegyet, ha a szerencsés kiválasztottak közé kerül az ember.

Ez után ugyanis kétéves kiképzési időszak következik,

ahol a jelölteknek fizikai teszteken kell megfelelniük és sokféle dolgot kell elsajátítaniuk az orosz nyelvtől és a robotikától kezdve a repülési gyakorlatokig.

Ez után viszont már tényleg tagjai lehetnek annak az elit klubnak, akik tágítják a világ tudását az univerzumról, írja a Quartz ismeretterjesztő portál.