Sársárkányokat fedeztek fel Kínában

féreg, sársárkány
Így fest a teljesen ép fosszília
Vágólapra másolva!
Fontos evolúciós kérdésre adhatnak választ a Dél-Kínában most felfedezett 530 millió éves féregkövületek.
Vágólapra másolva!

Az öves férgecskék (Kinorhyncha) az ízeltlábúak rokonai, jellemzően egy milliméternél kisebbek, testüket gyűrűk építik fel, viszont sertéik nincsenek. Főleg kovamoszatokkal és elhalt növénydarabkákkal táplálkoznak. Kizárólag tengeri fajok, a parti öv sekély vizeinek iszapjában mászkálnak. Távoli, rég kihalt rokonaikat, a kambriumi, úgynevezett sársárkányokat most sikerült részletesen megvizsgálni, hála egy frissen felfedezett fosszíliának.

Így fest a teljesen ép fosszília Forrás: Virginia Tech

Először 2013-ban találtak fosszíliát

Öves férgecskefosszíliát először 2013-ban találtak Kína Csiangszu tartományában, Nanking város mellett egy sekélytengeri üledékes rétegsorban, később pedig egyre több maradványra bukkantak – írja az Archaeology News Network. Shuhai Hsziao, a Virginia Technológiai Tudományos Főiskola kutatója és a vizsgálat vezetője egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként fedezte fel elsőként a megkövült férgecskéket,

530 millió éves "sársárkány"

Az Eokinorhynchus rarus tudományos fajnevet kapott ősi féreg (vagyis becenevén a sársárkány)

a kambrium időszakában jelent meg a Földön.

„Rokona a ma élő ízeltlábúaknak, az állatvilág egyik legsokszínűbb csoportjának” – nyilatkozta Hsziao. Bár az ízeltlábúakról tudjuk, hogy már 530 millió éve is éltek, de az ízeltlábúakhoz (Arthropoda) ennyire közel álló csoport fosszíliáját még nem találták meg ilyen régről – egészen mostanáig.

Hsziao szerint a fosszíliák választ adhatnak arra a kérdésre, hogy a gyűrűs testfelépítés miért alakulhatott ki nemcsak az ízeltlábúaknál, de az állatvilág néhány más csoportjánál is.

A gyűrűsödés evolúciójára adhat választ

Ma megközelítőleg 240 öves férgecskeféle él a világon, mind tengeri környezetben. Az állatok testfelépítése három részre oszlik, maga a test 11 gyűrűszelvényből áll. A most felfedezett fosszíliák lehetőséget adnak arra, hogy jobban megértsük a gyűrűs testfelépítés kialakulását és szerepét – eddig jó állapotban fennmaradt fosszíliák hiányában betöltetlen űr tátongott az ilyen típusú állatok evolúciójában.

A kutatás eredményeit Hsziao és kollégái a Scientific Reports tudományos folyóiratban publikálták.