Nincs nyoma a náci aranyvonatnak

aranyvonat
Német tehervonat a második világháború alatt
Vágólapra másolva!
Nincs semmiféle nyoma az állítólagos náci aranyvonatnak az alsó-sziléziai Sowie-hegységben lengyel geológusok szerint.
Vágólapra másolva!

A krakkói bányászati akadémia szakértői az elmúlt hónapban mágneses és gravitációs módszerekkel vizsgálták meg a helyszínt Lengyelország délnyugati részén. A csapat vezetője, Janusz Madej kedden úgy nyilatkozott, az eredmények szerint elképzelhető, hogy egy alagutat rejt a terület, azonban semmiféle vonat nincs ott.

Német tehervonat a második világháború alatt Forrás: Wikimedia Commons

Biztosak benne, hogy nincs vonat

"Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy nincs vonat ezen a helyen" - jelentette ki a geológiaprofesszor egy keddi sajtótájékoztatón Walbrzychban, a vizsgált helyszínhez legközelebbi városban. Ő is elismerte, hogy a vizsgálatok "bizonyos anomáliát" mutatnak, de szerinte ezek legfeljebb egy alagutat jelenthetnek.

A kincsvadászok finanszírozzák a kutatásokat

Korábban két amatőr kincsvadász azt bizonygatta a walbrzychi hatóságoknak, hogy egy páncélozott náci vonatot találtak egy titkos járatban.

A helyi legenda szerint a németek a második világháború alatt egy arannyal megtöltött vonatot rejtettek el egy alagútban a környéken.

A sajtótájékoztatón felszólalt a két kincsvadász, a lengyel Piotr Koper és a német Andreas Richter is, akik szerint igenis létezik az alagút, abban egy vasúti vágány és egy szerelvény is. A kincsvadászok további kutatásokat, benne ásatásokat tartanak szükségesnek, amelyeket másokkal együtt finanszírozni és hajlandók.

A walbrzychi önkormányzat feladata eldönteni, hogy az ellentmondásos vizsgálati eredmények fényében megindítja-e a kincsvadászok által szorgalmazott ásatásokat.