Kiszáradhat Bolívia második legnagyobb tava

tó, kiszáradás, felvétel
Műholdfelvétel a tóról (1991)
Vágólapra másolva!
Egyre jobban apad Bolívia második legnagyobb tava, a Poopó-tó.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás és az olyan éghajlati jelenségek miatt, mint az El Nino, 2792-ről 1945 négyzetkilométerre csökkent a tó felszíne a hatóságok szerint.

Ez egyelőre az andesi ország második legnagyobb tava, többek közt flamingók kiemelten fontos élettere. Vízfelszíne drasztikus csökkenésnek indult - fogalmazott Víctor Hugo Vásquez, Oruro tartomány kormányzója.

- idézte Vázquezt a La Razón című lap.

Műholdfelvétel a tóról (1991) Forrás: Wikimedia Commons

A 3700 méter magasan fekvő sós tavat a Titicaca-tóból induló Desaguadero folyó táplálja, de korábban is küzdött már akut vízhiánnyal.

El Nino

Az El Nino egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Az El Nino előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi. Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Nina, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.