Új Guinness-rekordnak számít a világ legkisebb színes nyomata

bohóchal, kép
A Guinness-rekorder kép mikroszkóp alatt
Vágólapra másolva!
Svájci kutatók felállították a tintasugaras nyomtatóval készült legkisebb színes kép rekordját. A kép, amelyen bohóchalak és tengeri rózsák láthatók - de csak mikroszkóp alatt -, nagyjából akkora, amekkora az emberi haj keresztmetszete.
Vágólapra másolva!

A nyomtatott kép területe 0,0092 négyzetmilliméter (80x115 mikrométer). Szabad szemmel nem látható, a rekordot megerősítő tanúk különleges mikroszkóppal szemlélték meg az alkotást.

Csodálatos kvantumpöttyök

A kép elkészítéséhez a csoport az úgynevezett 3D NanoDrip nyomtatási eljárást használta, amelyet a zürichi műszaki egyetem (ETH) kutatói találtak fel, és most a szintén svájci Scrona cég hozza kereskedelmi forgalomba. A kép élethű színei a kvantumpöttyöknek (quantum dots, QD) köszönhetők.

A kvantumpöttyök olyan nanorészecskék, amelyek nagyon specifikus színben bocsátják ki a fényt. Méretük finomhangolásával a színkibocsátásuk szabadon beállítható. A kvantumpöttyökről érdemes tudni, hogy nagyon intenzív a színezetük, ezért kezdenek betörni a lapos képernyők gyártásába is.

A Guinness-rekorder kép mikroszkóp alatt Forrás: ETH, Zürich

Hihetetlen precizitás

A bohóchalak és tengeri rózsák alkotta otthonuk nyomtatásához vörös, zöld és kék kvantumpöttyöket nyomtattak 25 000 DPI-s felbontásban, vagyis a képpontok közötti távolság 500 nanométer volt.

Azért, hogy a 24 bites színmélységet elérjék, hihetetlen,

szubnanométeres precizitással kellett szabályozni a kvantumpötty-rétegek vastagságát minden képponthelyen,

írja a hírről beszámoló Futurity hírportál.

Kiváló karácsonyi ajándék

Egészen mostanáig még a legkorszerűbb félvezető technológiával sem volt lehetséges ilyen pontossággal kezelni ezeket a nanoszerkezetű anyagokat. A mostani teljesítmény új dimenziókat nyithat meg a nanoszerkezetű anyagok elektronikai és optikai felhasználásában, különösen a kijelzők gyártása terén.

A Scrona különleges mikroképei és az ezeket láthatóvá tévő, mobiltelefonhoz csatlakoztatható mikroszkópok (µPeek) január 26-ig támogatás fejében megvásárolhatók a Kickstarter oldalon.