Ritka óriásszalamandrát találtak egy kínai barlangban

kínai óriásszalamandra
Vágólapra másolva!
A kihalás szélére került kínai óriásszalamandra termetes példányára bukkantak egy délnyugat-kínai barlangban. Becslések szerint az állat kora 200 év körüli lehet.
Vágólapra másolva!

A majdnem másfél méteresre megnőtt egyed testsúlya eléri a 47 kilogrammot. Egy Csungking város környékén található barlangban leltek rá.

A kínai People’s Daily Online magazin azt állítja, hogy az állat életkora – szakértők becslése alapján – elérheti a 200 évet. Nem árt persze óvatosan kezelni ezt az információt: a fogságban tartott óriásszalamandrák a tapasztalatok szerint jobb esetben 50 évig húzzák, bár kétéltűnél ez is szép kornak tekinthető.

A kihalás szélén táncol

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) testhossza akár a 1,8 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti; ezzel a ma bolygónkon élő legnagyobb kétéltű. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, még a dinoszauruszok korában. Arról, hogy hány kínai óriásszalamandra él még eredeti élőhelyén, nincsenek adatok, de ott, ahol évtizedeken át tanulmányozták jelenlétét, 45 év alatt körülbelül 80%-os egyedszám csökkenést tapasztaltak. Bár Kínában tilos rá vadászni, nagy termete miatt könnyű prédája az orvvadászoknak. Mára a kihalás szélére került.