A kisgyerekek annyi embert ölnek meg az USA-ban, mint a terroristák

babakísérletek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Döbbenetes adat jelent meg nemrég az USA több médiumában is. 2015-ben átlagosan majdnem minden héten történt egy olyan eset, amikor egy- és hároméves kor közé eső gyerek okozott balesetet lőfegyverrel. A halálos áldozatok száma összevethető nagyságú az iszlám terroristák által megölt emberekével.
Vágólapra másolva!

Októberben egy kétéves dél-karolinai kisfiú egy revolvert talált a kocsi hátsó ülésén, és véletlenül hátba lőtte az anyósülésen utazó nagymamáját. A nő súlyos sérüléssel, de túlélte a balesetet.

Legtöbben magukat ölik meg

Az ilyen események nem is nagyon ritkák az USA-ban. Kisgyerekek lőfegyvert találnak, elsütik, és megsebesítik vagy megölik magukat vagy valaki mást.

Az 1-3 évesek által 2015-ben elkövetett lövöldözések diagramja. Barna: a kisgyerek agyonlőtte magát, rózsaszín: a gyerek megsebesítette magát, világoszöld: a lövöldöző mást sebesített meg, sötétzöld: a gyerek mást lőtt agyon Forrás: Wonkblog

A jelenséggel először a Washington Post egyik blogja kezdett foglalkozni, de utána hasonló adatok jelentek meg a Huffington Postban is. Az elsőre hihetetlennek tűnő adatok felkeltették az álhírek leleplezésére szakosodott Snopes.com oldal szerkesztőinek figyelmét is, de végül ők is arra a megállapításra jutottak, hogy némi – metodikai hibákból következő – pontatlanságot leszámítva az állítások alapvetően igazak.

A WP blogírója alig néhány óra hírkereséssel

43 esetet talált (2015 októberéig), amelyben valakit 3 éves vagy fiatalabb gyerek lőtt meg.

A 43 esetből 31-ben saját magát sebesítette vagy ölte meg a fegyvert találó kisgyerek.

Hetente egy eset

Ez azt jelenti, hogy nagyjából hetente fordult elő kisgyerekek által elkövetett lövöldözés. Az esetekben jóval nagyobb arányban szerepelnek a fiúk. A 43-ból csupán 3-ban sebesített meg valakit lány.

Az esetekből 13 végződött a fegyverhez jutó kisgyerek halálával, és két esetben halt meg az, akire rálőttek.

Az USA területén statisztikailag hetente fordul elő kisgyerek által elkövetett lövöldözés Forrás: AFP/PhotoAlto/Jérôme Gorin

Érdekes összehasonlítani a kisgyerekek által okozott haláleseteket a „külföldi” terroristák által elkövetett lőfegyveres merényletekben meghaltak számával. Az USA-ban 2015-ben két merényletet tulajdonítottak „iszlám” terroristáknak. Ezek közül az egyikben (Chattanoogában) öt embert, a másikban (San Bernardinóban) 14 embert lőttek le.