Prágában élhet a világ leghosszabb óriásszalamandrája

óriásszalamandra
kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus)
Vágólapra másolva!
A prágai állatkert szerint náluk él a világ leghosszabb óriásszalamandrája - olvasható vasárnap kiadott közleményükben.
Vágólapra másolva!

Karlo, a kínai óriásszalamandra, melyet 19 hónapja kapott a cseh állatkert a karlsruhei természettudományi múzeumtól,

az utolsó mérések alapján 1,58 méter hosszú,

valószínű, hogy fajának legnagyobb élő képviselője, egyben a leghosszabb kétéltű is a világon. Életkorát 37-38 évesre becsülik, súlya 35 kilogramm.

A korábbi rekordot 1,8 méterrel tartotta egy példány. A prágai állatkert kutatásai szerint jelenleg Karlónál nem él hosszabb szalamandra.

kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) - illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

A legidősebb Kínában lehet

Az elmúlt napokban járta be a világot az a hír, miszerint egy kínai barlangban megtalálhatták a legidősebb élő óriásszalamandrát. Szakértők szerint az állat 200 éves lehet.

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) testhossza akár a 1,8 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti; ezzel a ma bolygónkon élő legnagyobb kétéltű. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, még a dinoszauruszok korában. Arról, hogy hány kínai óriásszalamandra él még eredeti élőhelyén, nincsenek adatok, de ott, ahol évtizedeken át tanulmányozták jelenlétét, 45 év alatt körülbelül 80%-os egyedszám csökkenést tapasztaltak. Bár Kínában tilos rá vadászni, nagy termete miatt könnyű prédája az orvvadászoknak. Mára a kihalás szélére került.