Védeni kezdte az afrikai oroszlánokat az USA

oroszlán
Two Lions sit at Kabul Zoo, 14 November 2005. Kabul Zoo had a collection of about 500 animals. But a decade of conflict in the 1980s, followed by years of tribal fighting around the Afghan capital, has left the zoo in shambles. AFP PHOTO / SHAH Marai
Vágólapra másolva!
Védett státuszt adott az oroszlánok két alfajának az Egyesült Államok, hogy megóvja őket az orvvadászoktól és a trófeagyűjtőktől, köztük amerikai vadászoktól.
Vágólapra másolva!

A Nyugat- és Közép-Afrikában előforduló Panthera leo leo alfajt, amelyből már csak mintegy 1400 példány élhet, kihalás fenyegette fajjá, az Afrika keleti és déli részén honos Panthera leo melanochaitát pedig, amelynek populációja még megközelíti a húszezret, veszélyeztetett fajjá nyilvánította hétfőn az amerikai vadvédelmi hatóság, a Fish and Wildlife Service.

Az indoklás szerint az elmúlt húsz évben "látványosan", 43 százalékkal csökkent a két alfajhoz tartozó oroszlánok száma Afrikában.

- hangoztatta Dan Ashe, a hatóság vezetője.

Forrás: AFP/Shah Marai

Szigorítás jön

Az új besorolás következményeként erősen megszigorítják a szóban forgó alfajok példányainak bevitelét az Egyesült Államokba, a kihalás fenyegette alfaj esetében gyakorlatilag betiltják és csak kivételes esetekben engedélyezik.

Emellett drágítják és megszigorítják a vadászengedélyek kiadását, a természetvédelmi törvényeket megsértő amerikai állampolgárokat eltiltják vadvilággal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől, még elejtett államok tetemének (trófeájának) importját sem engedélyezik nekik.

Kafferbivalyra vadászó oroszlánok Forrás: McGill University

A hatóság főleg azon amerikaiak ellen akar fellépni, akik Afrikában vadásznak nagyvadra és a trófeát magukkal viszik az Egyesült Államokba.

A Pro Wildlife egyesület szerint csak tavaly 714, amerikai vadászok által elejtett oroszlánt vittek be az Egyesült Államokba.

Cecil kilövése világbotrányt robbantott ki

Idén világbotrány kerekedett abból, hogy Walter Palmer amerikai fogorvos júliusban kilőtte Zimbabwe ikonikus oroszlánját, a fekete sörényéről híres Cecilt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét.

A vadvédelmi hatóság szerint a szigorítás, amely 2016. január 22-én lép életbe, nincs összefüggésben Cecil elejtésével, amely külön vizsgálat tárgya.

Cecil kilövése óriási botrányt robbantott ki Forrás: AFP/Mark Wilson

Természetvédők szerint fontos fejlemény az amerikai hatósági intézkedés, mivel a trófeavadászok kétharmada amerikai. A Palmerhez hasonló vadászok rendszeresen importálnak sóban tartósított oroszlánkoponyákat és oroszlánbőröket.

Szakemberek szerint a 20. század elején még félmillió, a század közepén már csak 200 ezer oroszlán portyázott az afrikai szavannákon.