Elhalasztja következő Mars-misszióját a NASA

Mars, felfedezés, lejtősáv
InSight lander
Vágólapra másolva!
Bizonytalan időre elhalasztja következő Mars-misszióját a NASA, mert nincs idő megjavítani az űrhajó egyik szivárgó tömítését.
Vágólapra másolva!

Az InSight űrhajó márciusban indult volna a Marsra. Probléma támadt azonban a leszállóegység szeizmométere körüli védőtasakkal. A földrengésmérő feladata, hogy mérje a vörös bolygón a földmozgásokat.

"Közel voltunk az induláshoz, de nincs elég időnk, hogy megpróbáljuk azonosítani és megjavítani a szivárgást, majd sikeresen induljunk márciusban" - mondta John Grunsfeld, a NASA űrmissziójának vezetője.

A következő alkalom, amikor az InSight indulhat a Marsra, 2018 májusa.

A Földről a Marsra tartó misszió esetén az indulás legjobb körülményei 26 havonta csak néhány hétig élnek.

Az InSight leszállóegysége (illusztráció) Forrás: NASA/JPL

Feltérképezni a Mars belső magját

A küldetés célja, hogy feltérképezzék a Mars belső magját, köpenyét és kérgét olyan mértékben, ahogyan a Földön kívül még egy bolygónál sem sikerült. A 675 millió dolláros költségű küldetésre eddig 525 millió dollárt költöttek.

A NASA szerint a helyzet elemzése és annak eldöntése, hogyan folytassák tovább, hónapokig is eltarthat. Az alkatrész újratervezése csökkenti a 2018-as landolás esélyét, mivel akár öt évig is eltarthat. Az űrhivatal szerint az InSight késése nem befolyásolja a többi Mars-missziót.