Veszélyben az ujgurok földjének vadvilága

szajga
Szajgák
Vágólapra másolva!
Vadon élő gerincesek kerültek a kihalás szélére Kína nyugati részén, a Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartomány területén egy jelentés szerint.
Vágólapra másolva!

A hszincsiangi gerincesek vörös listája című jelentés feltárta, hogy a térség 16 vadon élő gerinces faja súlyosan veszélyeztetett, vagy a kihalás szélén áll.

A vadlovak és a tatárantilopok (Saiga tatarica) vadon már nem élnek, a fehér gólyák és a fehér lazacok a térségben a kihalás szélén állnak. További 12 faj súlyosan veszélyeztetett, negyven fajt ítélt a jelentés veszélyeztetettnek.

A Hszincsiangi Erdészeti Akadémia vadon- és lápvidékkutatói a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szabványai alapján értékelték a térség természetvédelmi helyzetét, és állították össze a listát.

Az IUCN vörös listája kilenc csoportba sorolja az állatokat többek között populációik méretének és számuk csökkenésének alapján.

Tatárantilopok Forrás: Wikimedia Commons

Emberi tevékenység és éghajlatváltozás

A térség egyes vadon élő állatait, mint például az argali juhot 2004-ben a veszélyeztetett, most azonban a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolták - közölte Caj Hszin-pin, az akadémia munkatársa.

Hszincsiang élővilága fajokban különösen gazdag, a térségben 731 gerinces faj él, az ország gerinces fajainak tíz százaléka. A legősibb fajok némelyike - például a hszincsiangi vagy közép-ázsiai szalamandra - is itt őshonos.

A vadvilágot az emberi tevékenység, a környezetszennyezés és az utóbbi évek éghajlatváltozása fenyegeti.