A Földnél is idősebb meteoritot találtak Ausztráliában

ősi meteorit
Vágólapra másolva!
Legalább 4,5 milliárd éves és valahonnan a Mars pályáján túlról érkezett – ennyit sikerült eddig kideríteni egy Dél-Ausztráliában talált rendkívül ősi kőmeteoritról.
Vágólapra másolva!

Az alig 1,7 kilogramm tömegű meteoritot - amely 4,5 milliárd éve, a Naprendszer hajnalán keletkezett – a dél-ausztráliai senki földjén (Outback) fekvő Eyre-tó medrében találták. Az Eyre-tó egyik furcsa tulajdonsága, hogy csupán ritkán van benne víz, mivel nagyon száraz környéken fekszik. Magát a szikladarabot 42 centiméter mélyről ásta ki Phil Bland bolygó-geológus, írja a The Guardian.

A lelőhely megtalálásához a legmodernebb technológiát kellett bevetni, így kamerahálózat, egy könnyűrepülő, egy drón és quadok segítették a keresést. Az adatok elemzésével sikerült meghatározni a meteorit pontos helyét, de így is eltartott három napig, mire a szikladarabot megszerezték. A kutatók elmondása szerint a keresést az elmúlt időszak csapadékos időjárása is nehezítette.

A Földnél ősibb meteorit Forrás: Curtin University

A Marson túlról érkezett

Annyi biztos, hogy a felszínre hozott kődarab nagyon ősi. „Idősebb a Földnél, ennél vénebb kődarabot senki sem fog a kezében tartani. A Mars pályáján túlról érkezett, valahonnan a Mars és Jupiter közötti régióból” – mondta az ABC hírportálnak Bland, aki jelentős eredménynek nevezte a meteorit-matuzsálem megtalálását, pláne annak fényében, hogy a NASA is hasonlóra készül. Igaz, ők űrbéli aszteroidából szeretnének mintát venni, ami akár több milliárd dollárba is kerülhet az amerikai adófizetőknek.