Arcon szellenti a növény, ha megfogja

szemérmes mimóza
Így fest a mimóza virága
Vágólapra másolva!
Az igen különleges mimózafaj nem csak összehúzódik, ha hozzáér valami, de érintés hatására hirtelen bűzös füstfelhőt is képes a levegőbe ereszteni, ami akár órákra belenghet egy egész szobát.
Vágólapra másolva!

Biológusok korábban úgy gondolták, hogy a növény önkéntelen ereszti ki ezeket a bűzös gázokat – a New Scientist tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint azonban a szemérmes mimóza (Mimosa pudica) gyökerei védekezésképp szánt szándékkal szellentenek rá arra, akit/amit fenyegetésnek éreznek.

Így fest a mimóza virága Forrás: Wikimedia Commons

Összezáródik és szellent is

Összehúzódik a levele Forrás: Wikimedia Commons

A növény egyébként is különleges védekezési módszerhez folyamodik, ami sokkal látványosabb, de kevésbé kellemetlen, mint a „szellentés”: érintésre levelei villámgyorsan összehúzódnak, mintegy becsukódnak, így csökkentve a támadási felületet a potenciális ragadozók számára. Azzal már korábban is tisztában voltunk, hogy néhány mimózafaj képes bűzös gázokat eregetni, de még csak most derült ki, hogy a „szellentést” közvetlenül a fenyegető érintés váltja ki a növényekből.

Kénvegyületeket ereget

A bűz egyébként különböző kénvegyületeknek köszönhető, ezeket ereszti ki a növény, ha veszélyben érzi magát. Úgy tűnik, ezek a vegyületek a gyökereken tárolódnak, és

kevesebb mint fél milliméter hosszú szőrszerű zsákocskákból kerülnek a levegőbe.

Már egy pár centi magas fiatal növény is képes igen kellemetlen bűzt kibocsájtani magából, még akkor is, ha steril körülmények között nevelik – ez arra enged következtetni, hogy nem külső baktériumok segítségével készülnek a büdös vegyületek, hanem a növény saját gyökereiben termeli ezeket.

Nem mindenre engedi rá a bűzt

A legfurcsább mégis az, hogy a növények láthatóan képesek különbséget tenni a különböző érintések között, és eldöntik, melyek azok, amelyekre bűzengedéssel reagálnak. Rabi Musah, az Albany-i Egyetem kutatója foglalkozott mélyrehatóbban a mimózafélék válaszreakciójával, és megállapította, hogy

az emberi ujj érintésére mindig bűzeregetés a válasz,

viszont a növények nem reagálnak az üvegre és a fémre. Egyelőre pontosan nem tudni, hogyan különböztetik meg ezeket egymástól.