Apró selyemmajmok születtek Gyöngyösön

2016.01.10. 10:59

Két fehérpamacsos selyemmajom született majdnem két hete a Gyöngyösi Állatkertben, az apróságokat már a szemfülesebb látogatók is megfigyelhetik.

Igazán cuki apróságok születtek a Gyöngyösi Állatkertben: a kis fehérpamacsos selyemmajomkölyök (Callithrix jacchus) teljesen jól van, és szépen cseperedik. Gondozásukból az egész család, még az idősebb testvérek is kiveszik a részüket. 

A kölykök ketten vannak, és teljesen egészségesek

Forrás: MTI/Komka Péter

A kölyköket már a szemfülesebb látogatók is észrevehetik, ahogy anyjuk hátán kapaszkodva kémlelik a világot. A kismajmok még jó ideig nem másznak le szüleik hátáról.

A kölykök még jó ideig nem másznak le a szülők hátáról

Forrás: MTI/Komka Péter

A fehérpamacsos selyemmajom eredetileg Brazília északkeleti részéről származnak, mára a délkeleti területekre és Argentínába is betelepítették. Élőhelye változatos, teljesen különböző típusú erdőkben is elél, alkalmazkodóképessége rendkívül jó.

A fehérpamacsos selyemmajom szerencsére jól alkalmazkodik, így nincs kihalásveszélyben

Forrás: MTI/Komka Péter

14-18 centiméter hosszúra nő meg, farka testénél átlagosan kétszer hosszabb. Főként gyümölcsöket eszik.

Eredeti élőhelyén a közönséges selyemmajmot is fenyegeti az erdőirtás és veszélyeztetettnek minősül, de szerencsére populációja lassan csökken, így az IUCN Vörös Listáján még nem veszélyeztetettként szerepel.

A szemfülesebb látogatók már láthatják őket a szüleik hátán csimpaszkodva

Forrás: MTI/Komka Péter

Jól képes alkalmazkodni az ember által megváltoztatott körülményekhez, másodlagos erdőkben illetve bozótosokban is megél, sőt olykor nagyvárosok külső kerületeinek kertjeiben vagy parkjaiban is megtelepszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra