Kamu volt a gyászoló kenguru fotója

kenguru, gyász
Vágólapra másolva!
Vírusként terjedt a fotó az interneten, amelyen egy hím kenguru fenntartja egy haldokló nőstény fejét, mintha meg akarná menteni, vagy gyászolná az elhullott állatot. A Sidney-i Egyetem kutatója szerint azonban a látszat csal, mert korántsem ez a valós helyzet.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó fotó az ausztrál queenslandi River Heads egy bokros területén készült hétfő reggel, és három keleti szürke óriáskengurut (Macropus giganteus) ábrázol – egy kölyköt, egy hímet és egy elpusztult nőstényt. A fényképész, Evan Switzer szerint a hím egyed úgy emelte fel a nőstény fejét, mintha segíteni akarna a kölyöknek még egyszer elbúcsúzni – ami furcsán megható és szokatlan jelenet egy kengurucsaládtól.

Gyász vagy gyilkosság?

„Láttam, ahogy a hím felemeli a nőstényt, úgy tűnt, mintha meg akarná nézni, mi a baj vele” – nyilatkozta a fotós a Daily Mailnek. – „Amikor látta, hogy nem tartja meg magát, és csak visszaesik a földre, megbökdöste… elég különleges látvány volt, mintha a párja elvesztését siratta volna.”

A fotó persze rögtön bejárta az internetet, mint első első bizonyítéka annak, hogy a kenguruk is - az emberhez hasonlóan - képesek siratni és gyászt érezni. Dr. Derek Spielman, a Sidney-i Egyetem állatorvosi karának patológia-professzora szerint azonban a valóság nem is lehetne messzebb a megható történettől – ő úgy gondolja, hogy

a nőstény párosodás közben pusztulhatott el,

és könnyen lehet, hogy maga a hím okozta halálos sebeit.

Gyakorlatilag minden félreértés volt

Switzer arról is beszámolt, hogy miután a hím megpróbálta "feléleszteni" a nőstényt, sokáig ott állt még mellette, és védelmezte – dr. Spielman szerint ez arra szolgált, hogy biztos, ami biztos, elriassza a többi közeledő hímet a saját párjától. Könnyen lehet, hogy a nőstény akkor sérült meg, amikor a kengurukra egyébként különösen jellemző versengés folyt érte, azaz két vagy több hím verekedett meg azért, hogy pározhasson vele.

Kenguruharc Ausztráliában - az állatok képesek jókorákat behúzni egymásnak

Ezek a harcok képesek durván elfajulni, és gyakran a nőstények számára végzetes kimenetelűek – valószínűleg ez történt a fotós által megfigyelt hármas esetében is, de a nyertes kenguruhím már nem sok mindent tudott kezdeni az elpusztult nősténnyel.

A hím okozta a nőstény halálát

„Azt gondolni, hogy a hím a nőstény jóléte miatt aggódik, elég undorító félreértelmezés, tekintve, hogy valószínűleg ő okozta az állat halálát” – magyarázta a The Guardiannek dr. Spielman. A kengurunak nem ez lehetett az eredeti szándéka, de minden bizonnyal a heves harcok közepette halálos sebet ejtett a nőstényen, és

kivárta, hogy képes lesz-e még felkelni, hogy párosodjon vele.

Bár ez a fotók értékéből egyáltalán nem vesz el semmit, az értelmezés meseszerű– nem gyászt érzett a hím a nőstény iránt, hanem arra várt, képes lesz-e még betölteni a neki szánt szerepet. A kölyök pedig valószínűleg rettegve figyelte, ahogyan anyja elpusztul, és magára hagyja a vadonban.