Eddig ismeretlen dinoszauruszfajt találtak Thaiföldön

Iguanodon
Az iguanodon-félék a korai kréta időszakban éltek
Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel 120 millió éves kréta időszaki rétegsorban Thaiföldön helyi és japán kutatók.
Vágólapra másolva!

A japán Fukui prefektúra egyetemének pénteki közlése szerint a vélhetően hat méter magas dinoszauruszfaj az iguanodonok nemébe tartozik.

Az iguanodon-félék a korai kréta időszakban éltek Forrás: Wikimedia Commons

Az őshüllő a Sirindhorna khoratensis tudományos nevet kapta Szirindhorn thaiföldi hercegnő után. Az őslénytankutatók közösen végeztek vizsgálatokat a 2006 és 2012 között Thaiföld északkeleti részén feltárt koponyán, állkapcson, pofacsonton és más maradványokon.

A korai kréta volt a "leguánfogú" őshüllők korszaka

Az iguanodonok olyan, a madármedencéjű dinoszauruszok alrendágába (Ornithopoda) tartozó növényevő őshüllők voltak, amelyek a kréta időszak (146 millió évtől 65,5 millió évig) elején, az úgynevezett barremi és apti korban éltek a mai Európa területén, hozzávetőleg 130 és120 millió évvel ezelőtt.

A Föld a kréta időszak derekán, hozzávetőleg 100 millió évvel ezelőtt Forrás: ESA

Az első iguandon fosszíliát Gideon Mantell angol természetbúvár fedezte fel 1822-ben, és ő is írta le a nemzetséget ezen a néven. (A latin iguandon szó magyarra fordítva leguánfogút jelent.)

Az Iguanodon nemzetséghez több kihalt fajt is sorolnak,

ám a paleontológusok egy része úgy véli, a 2000-es évek elején elvégzett összehasonlító vizsgálatok alapján, hogy valójában csak egy faj, az Iguanodon bernissartensis tekinthető az egyetlen valódi iguanodon-félének.

Fosszilis Iguanddon koponya Forrás: Wikimedia Commons

Más álláspont szerint, az iguanodon-félék először Európa és Észak-Amerikai területén voltak honosak, majd onnan terjedtek át Ázsiába.

A kréta időszak elején az észak-amerikai és az eurázsiai szárazulat még egymáshoz kapcsolódott.

Ezt az összefüggő kontinenst, - amelyet Laurázsiának hívnak -, a Tethys óceán választotta el a mai Dél-Amerikát, Afrikát és az az Antarktiszt is magába foglaló Gondwana szárazulattól.

Kiterjedt területen éltek Ázsiában

Az előbbi álláspontot osztják a japán őslénytankutatók is.Sibata Maszateru, az egyetem dinoszauruszkutató központjának vezetője elmondta, hogy kora krétakorból származó iguanodonok maradványaira Japánban is bukkantak már.

Iguanodon csontváz a brüsszeli Természettudományi Múzeumban kiállítva Forrás: Wikimedia Commons

Az új lelet "igazán értékes, mivel rámutat arra, hogy az iguanodonok Ázsiában is kiterjedt területen éltek" - fejtette ki a szakértő. A Shirindhorna khoratensis fosszíliái várhatóan január 30-tól lesznek láthatóak Fukui prefektúra dinoszauruszmúzeumában.