Falra mászik a tűzoltó drón

2016.01.20. 09:24

Dél-koreai kutatók olyan tűzálló drónt fejlesztettek ki, amely képes a falon kúszva egészen szűk helyekre is bejutni. Feladata a tűzfészkek és az épületekben rekedt emberek felkutatása a tűzoltók életének veszélyeztetése nélkül.

A tűzoltóknak sokszor rendkívül nehéz helyzetekben kell szembeszállni a lángokkal. A felhőkarcolókban kitört tüzek különösen veszélyesek, mivel nagyon gyorsan tudnak terjedni a függőleges struktúrákon. Ráadásul a felhőkarcolóknál a tűzfészkek megközelítése is sokszor igen bonyolult. 

A drón tűzállósági tesztjeForrás: KAIST

Repül és falon mászik

A koreai tudományos és műszaki intézet (KAIST) kutatói egy olyan ember nélküli repülő járművet (drónt) fejlesztett ki, amely a nehéz körülmények között képes – legalábbis részben – helyettesíteni a tűzoltókat.

A Fireproof Aerial RObot System (tűzálló légi robotrendszer, FAROS) névre keresztelt eszköz képes észlelni a felhőkarcolókban kitört tüzeket, keresni az épületekben és valós időben továbbítani az adatokat a tűz helyszínéről a bázisnak.

A FAROS továbbfejlesztett változata, a Climbing Aerial RObot System (mászó légi robotrendszer, CAROS) egyaránt képes repülni és a falakon mászni.

A robotot az emberi mentéseknél is felhasználnákForrás: AFP/Fire And Emergency Services

A négy rotorral hajtott jármű szabadon változtatja a repülő módot a falon mászó móddal, így képes egészen keskeny helyekre is behatolni akár törmelékkel teli épületekben is.

Önállóan is tud navigálni

A drón 2D lézerszkenner, magasságmérő és tehetetlenségérzékelő műszer segítségével képes felmérni a saját helyzetét és így önállóan tud navigálni. Hőkamerával képes felismerni az épületben rekedt embereket.

A robotot speciális anyag (úgynevezett aramidszálak) borítja, amely védi az elektromos és a mechanikus részeket a lángok közvetlen hatásától. Az aramidszál-borítás alatt levegőréteg és a Peltier-hatásra épülő termoelektromos hűtőrendszer található, amely a levegőt a kívánt hőmérsékleti szinten tartja.

A kutatók videón is demonstrálták a robot rendkívüli rugalmasságát, valamint hőállóságát. Több mint egy percig gond nélkül bírta a gázégő 1000 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletű lángját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK