Stephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség

2016.01.19. 16:05

Stephen Hawking szerint könnyen kiirthatjuk magunkat. A világhírű fizikus egy új előadásában az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetőségét, a Föld felmelegedését, a géntechnika által létrehozott vírusokat és azt, hogy a tudomány és a technika további fejlődése utat nyit annak, hogy "rossz irányba forduljanak a dolgok". 

A tudós a BBC új előadás-sorozatában beszélt minderről. A műsor első részét január 26-án, a másodikat február 2-án sugározza a BBC 4 rádió, a BBC világrádiója és annak internetes felülete, részleteket azonban már kedden közzétettek az adásból. 

Hawking, aki a fekete lyukak kutatásáról beszél a rádió Reith Lectures című műsorában, a közönség soraiból érkező kérdésre adott válaszában figyelmeztetett a – szerinte fennálló – veszélyekre. 

Stephen HawkingForrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Csak más bolygókon élhetünk túl?

A tudós szerint "szinte bizonyos", hogy ezer-tízezer éven belül katasztrófa következik be a Föld számára. Az emberiség azonban túlélheti ezt, ha addigra létre tud hozni kolóniákat a világűrben, más bolygókon. 

"Mivel azonban a következő száz évben várhatóan nem jutunk el erre a szintre, a Föld lakóinak nagyon elővigyázatosnak kell lenniük" – fejtette ki Hawking. 

Új bolygóra kell költöznünk?Forrás: NASA

Ellenőrzés alatt kell tartani a mesterséges intelligenciát

A fizikus korábban arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia is előidézheti az emberi faj kihalását. Ugyanakkor hozzátette: meg lehet találni a módot arra, hogy ellenőrzés alatt tartsák. 

"Nem fogjuk megállítani vagy visszafordítani a fejlődést, de fel kell ismernünk és ellenőrzés alatt kell tartanunk a veszélyeket. Optimista vagyok, és hiszem, hogy ez sikerül" – fejtette ki Hawking.

A tudós szerint a mesterséges intelligenciát kordában kell tartaniForrás: AFP/Carsten Koall

Kiemelte: a kutatók új generációinak figyelembe kell venniük, hogy a tudományos és technológiai fejlődés megváltoztatja a világot, és segíteniük kell a nagyközönséget is abban, hogy megértse a változásokat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK