Igyon kávét nyugodtan, nem árt a szívének!

Vágólapra másolva!
Sokan azért tartóztatják meg magukat a kávéfogyasztástól, mert attól tartanak, a kávé rendszertelenné teszi a szívdobogásukat. Egy új amerikai tanulmány szerint azonban semmi különbség nincs a ritmuszavar kockázatát tekintve a kávézók és a nem kávézók között.
Vágólapra másolva!

Noha a kávéfogyasztás jótékony hatását már sok tanulmány igazolta, többen tartanak attól, hogy a kávé „szívdobogást”, illetve szívritmuszavart okoz. Az arra érzékenyeknél valóban előfordulhat szapora szívverés, de attól nem kell tartani, hogy a kávé (észszerű mennyiségben fogyasztva) szívrohamot vagy szívritmuszavart váltana ki, írják amerikai kutatók a Journal of the American Heart Association folyóirat legfrissebb számában.

Sokan félnek a kávé negatív hatásaitól, pedig sokszor alaptalanok a híresztelések Forrás: Giphy

Nincs összefüggés a koffein és az extraszisztolé között

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói a kardiovaszkuláris kockázat rizikófaktorait 65 éven felettieknél vizsgáló egyik legnagyobb nemzeti felmérés (Cardiovascular Health Study – kardiovaszkuláris egészségügyi tanulmány, CHS) adatait elemezték.

Random módon kiválasztottak 1388 résztvevőt (a teljes, nagyjából 6000-es létszámból), majd a kutatók megpróbáltak összefüggést találni a koffeintartalmú italok fogyasztása és az idő előtti kamrai, illetve pitvari összehúzódások között, de

nem sikerült ilyenre bukkanni.

Noha az idő előtti kamrai, illetve pitvari összehúzódások – hétköznapi néven extra szívverések vagy extraszisztolék – meglehetősen gyakran előfordulnak minden különösebb ok nélkül, és általában ártalmatlanok, az újabb tanulmányok szerint az állandóan fennálló extraszisztolék a szív- és az agyi keringés romlásának jelei lehetnek.

Nem találtak összefüggést a rendellenes szívverés és a kávéfogyasztás között Forrás: Flickr / lichtempfindlich

Az előnyök nagyobbak, mint az esetleges hátrányok

A szerzők kiemelik, hogy azok a tanulmányok, ahol összefüggést találtak az extraszisztolék növekedése és a kávéfogyasztás között – aminek hatására egyébként az amerikai szívtársaság nem ajánlotta a kávézást azoknak, akiknél korábban szívritmuszavart mutattak ki – mind régiek, és nem is vizsgálták a közvetlen kapcsolatot.

A kávézást tiltó tanulmányok mind régiek és elavultak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

„Felül kell vizsgálni azokat a klinikai ajánlásokat, amelyek tiltják a koffeintartalmú termékek rendszeres fogyasztását azért, hogy megelőzzék a szívritmuszavarok kialakulását” – mondta Dr. Gregory Marcus, a cikk vezető szerzője. „Mi szükségtelennek tartjuk, hogy lebeszéljék az embereket olyasmik fogyasztásáról, mint a csokoládé, a kávé, a tea, amelyeknek valójában inkább jótékony hatásuk van a szív- és érrendszerre.”