Már az elefántokat is veszélyeztetik a dzsihadisták

2016.01.29. 15:46

Három éven belül kipusztulhat a világ utolsó két sivatagielefánt-csordájának egyike Maliban, hacsak a helyi kormány nem tesz többet az ormányosok megóvásáért - figyelmeztettek a héten a természetvédők.

A vadorzók a dzsihadista csoportok jelenlétéből és egyéb okokból fakadó káoszt kihasználva virágoztatják fel az elefántcsont-kereskedelmet a nyugat-afrikai ország északi részén. Idén januárban eddig 16, tavaly nyolcvannál is több elefántot öltek le Maliban - mondta Susan Canney, az amerikai Wild Alapítvány mali elefántprojektjének igazgatója.

Hozzátette: ötven vadőrük várja, hogy munkába állhasson, de ehhez a kormány jóváhagyására van szükség. 

Tehetetlenség

Mali tétlenül nézi, ahogy mészárolják az elefántjait. Ha ez így folytatódik, akkor három éven belül az összes ormányost elveszítjük" - hangoztatta a szakember. A 2007-ben végzett utolsó elefántszámláláskor 350 példányt számoltak az országban.

Orvvadászok által lemészárolt elefántok maradványai (illusztráció)Forrás: Chris Leadisimo

A nyugat-afrikai állam kormánya egyelőre nem szólalt meg az ügyben. A hadsereg a közelmúltban megerősítette az elefántcsordának otthont adó Gourma régió ellenőrzését. A mali elefántagyar feketepiaci értéke akár az ötezer dollárt (1,4 millió forint) is elérheti. Egykor elefántok tízezrei barangoltak a Nyugat-Afrika partjai és a Nílus medencéje közötti területen, azonban az illegális vadászat és életterük folyamatos szűkülése miatt drámaian lecsökkent a számuk.

Többségük ma már kisebb, 100 példánynál is kevesebbet számláló, elszigetelt csoportokban él. A világ másik ismert sivatagielefánt-állományának Namíbia ad otthont.

KAPCSOLÓDÓ CIKK