Dinoszauruszvadászat az Antarktiszon

perm
Antarktiszi látkép
Vágólapra másolva!
Nemzetközi kutatócsoport indul az Antarktiszra, hogy dinoszauruszok és a mai gerincesek őseinek nyomait kutassa. Azt régóta tudjuk, hogy a dinoszauruszok korában a kontinens melegebb volt, és rengeteg állat élt rajta, mégis a mai szélsőséges körülmények miatt nagyon nehezen tudjuk kutatni, mit rejt a hó és a jég. Az expedíció résztvevői remélik, hogy többet tudhatnak majd meg az egykor itt élő gerincesekről.
Vágólapra másolva!

A National Science Foundation támogatásában február másodikán indul útjára az a nemzetközi kutatókból álló expedíció, ami a régen elveszett dinoszauruszleletek után kutat majd az örök hó és jég birodalmában. A csapatot a Carnegie Természettudományi Múzeum, a Texasi Egyetem, az Amerikai Természettudományi Múzeum és az Ohio Egyetem paleontológusai vezetik.

Kegyetlen körülmények között kutatják majd a fosszíliákat Forrás: Origo

Dínókkal együtt élő gerincesek

Az expedíció egy hónapig tart majd, és a James Ross-szigeten indul. A kutatók azért az Antarktiszi-félsziget csücskét célozták meg, mert

itt a leginkább hozzáférhetőek a fosszíliák

– hiába fagyott a talaj, legalább a hóval és a jéggel nem kell megküzdeniük. „Olyan gerinces állatok fosszíliái után kutatunk, amelyek a dinoszauruszok érájának legvégén éltek a környéken, így többet megtudhatunk arról a szörnyű kihalási hullámról, ami elérte a sarki ökoszisztémákat is” – jelentette ki Matthew Lamanna, a Carnegie Múzeum paleontológusa.

A csapat konkrétan a kréta (145 millió évtől 65 millió évig) időszak és a korai palogén (65 és 40 millió év között) fosszíliáit keresi,különösen a késői kréta (100 és 65 millió év között) valamint a födtörténeti újkor (kainozoikum) határán, amikor a dinoszauruszok kezdtek eltűnni, az emlősök pedig átvették az uralmat a bolygó felett.

A kutatók azt szeretnék megfigyelni, hogy a kontinens komoly szerepet játszott-e a mai madár- és emlősfajok kialakulásában, vagy itt is minden ugyanúgy fejlődött ki, mint a teljesen jégmentes területeken.

Madarakat is kutatnak

Korábban egy argentin kutatócsoport már felfedezte egy teljesen új madárfaj fosszíliáját a környéken, ez pedig arra enged következtetni, hogy

az Antarktisz kiemelten fontos szerepet játszhatott a madarak evolúciójában.

Az állat közeli rokona volt a kacsáknak és a ludaknak – a felfedezés azért számít áttörésnek, mert jól bizonyítja, hogy a dinoszauruszokkal együtt élhettek a mai madárfélék elődei. Korábban úgy hitték, hogy a modern szárnyasfélék csak a röpképtelen dinoszauruszok kihalása után jelentek meg.

A kutatócsoport a madarak őseit is kutatja majd (kitömött madarak a Smithsonian Intézetben) Forrás: AAAS/Carla Schaffer

„Remélem, sikerül krétakori emlősökre bukkannunk, olyanokra, amelyek a dinoszauruszok kihalása idején éltek” – mondta el Ross MacPhee, az Amerikai Természettudományi Múzeum kutatója. Az expedíción geológusok is részt vesznek, akik a fosszíliákat rejtő kőzeteket tanulmányozzák majd.