Kína új képeket hozott nyilvánosságra a Hold felszínéről

2016.02.02. 15:37

Több száz nagyfelbontású fotót közölt a Kínai Nemzeti Űrügynökség a Hold felszínéről. A képeket a Csang'e-3 kínai Hold-szonda fedélzeti kamerája készítette.

A kínai űrügynökség hivatalos weboldalán tette közzé a képeket, mozgóképeket és tudományos adatokat. A döntés szokatlannak mondható a távol-keleti ország részéről, mivel ritkán szivárogtat ki információkat űrprogramjáról.

Jáde Nyúl

Kína 2013-ban küldte a Csang'e-3 küldetés keretében a Jáde Nyúl nevű holdjárót bolygónk égi kísérőjére, így az Egyesült Államok és Oroszország után a harmadik nemzet lett, ami sikeresen landolt a Hold felszínén. A kutatóberendezés a mai napig működik és rendszeresen küld fotókat és tudományos adatokat a Földre, írja a CNN.

A szonda által készített kép a holdjárórólForrás: China National Space Administration

A színes, részletgazdag képeken a Hold kérgét vehetjük szemügyre, sőt, a Jáde Nyúl keréknyomait is felfedezhetjük néhány felvételen. A teljes képgaléria a kínai űrügynökség honlapjáról érhető el, a gondtalan böngészéshez azonban némi kínai nyelvtudás elengedhetetlen.

Egy szikla a Jáde Nyúl felvételénForrás: China National Space Administration

További tervek

Kínának nagy tervei vannak a Holddal, az elkövetkező két évben két robotos küldetést is indítani fog.

A Csang'e-5 2017-ben indul útnak, fő feladata az lesz, hogy talajmintákat juttasson vissza a Földre, míg a Csang'e-4 várhatóan 2018-ban fog landolni a Hold sosem látott „sötét oldalán”. Utóbbival Kína lehet az első olyan ország a világon, amely égi kísérőnk túlsó oldalára küldött űreszközt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK