Borostyánba merevedett a párzásra kész kaszáspók

kaszáspók, borostyán
Vágólapra másolva!
Különleges leletet írtak le nemrég egy tudományos szaklapban. A kutatók egy olyan borostyánba zárt kaszáspókra bukkantak, amelynek jól kivehető a merev, párzásra kész pénisze.
Vágólapra másolva!

Az ősi kaszáspók valószínűleg megdöntötte a történelem leghosszabb ideig fenntartott erekciójának rekordját, mivel ma is férfiassága teljes pompájában látható a borostyánba zárva, mintegy 99 millió évvel az esemény után.

Meghatározás a pénisz alapján

A lelet különösen jelentős, mivel a hím kaszáspókok péniszének szerkezete kulcsfontosságú információkkal szolgál a fajbesoroláshoz, ezért a kutatóknak sikerült meghatározniuk, hogy a példány egy újonnan felfedezett, mára kihalt család képviselője.

Nyíl mutatja a borostyánba zárt kaszáspók péniszét. Az alsó részen a pénisz nagyított képe látható Forrás: Jason Dunlop/MfN Berlin

A hím kaszáspókok meghatározása különös kihívást jelent, mivel a péniszük visszahúzható, így ritkán látható. Ez a burmai borostyánban talált, a késői kréta időszakra datált példány azonban kivétel. Teljesen kinyúló és ép pénisszel maradt fenn, ami egyedülálló lehetőséget kínál a kutatóknak, hogy elemezzék az evolúciós kapcsolatát a mai kaszáspókokkal.

Új család, új faj

A fosszília leírása a The Science of Nature folyóiratban jelent meg, ahol részletesen elemzik az állat morfológiai jegyeit, amelynek alapján a példányt besorolták. A pénisz jellemzői alapján a kutatók megállapították, hogy egy eddig ismeretlen családba tartozik, amelyet Halithersidae-nek neveztek el.

Maga a faj a Halitherses grimaldii nevet kapta.