Új genetikai vizsgálat derített fényt a zokniszerű lények rejtélyére

zoknilény
Xenoturbella profunda, a most azonosított fajok egyike
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik végre megoldódott az eldobott lila zoknira emlékeztető mélytengeri lény rejtélye. Négy új faját azonosították a furcsa kinézetű állatcsoportnak. Kiderült, hogy ősiek és nem komplex felépítésű organizmusból alakultak ki
Vágólapra másolva!

A Xenoturbella nembe tartozó állat annyira bizarr, hogy a kutatók immár 60 éve próbálják megfejteni, milyen teremtmény is lehet. Most úgy tűnik, négy újonnan azonosított csendes-óceáni faj pontot tehet a találgatások végére.

A kutatók arra jutottak, hogy a Xenoturbella egyike lehet a legkorábbi élőlényeknek.

Egyszerű testfelépítés

A csoport elsőként felfedezett tagját (Xenoturbella bocki) még 1949-ben írták le. Kinézete nagyon fura, nincsen agya, szemei és belei is hiányoznak. Testén egyetlen szájnyílás van, ezen keresztül veszi fel táplálékát és adja le a salakanyagot. Eddig csupán egyetlen faját ismerték, többek között ezért is késztette a lény fejvakarásra a kutatókat.

Festmény a furcsa állatokról Forrás: John Meszaros

A korábbi genetikai vizsgálatok sem vezettek nyomra, ráadásképp hibás eredményt adtak, az állatot tévesen a puhatestűek közé sorolták be. A tévedés oka abban keresendő, hogy az állat DNS-e helyett véletlenül a zsákmány örökítőanyagát vizsgálták.

A bizonytalanságok ellenére a tudósok azonban sokáig meg voltak győződve arról, hogy az állat őse olyan összetettebb felépítésű élőlény volt, amelynek teste az idő elteltével leegyszerűsödött.

Genetikai vizsgálat és új fajok

Az új fajok azonosításával most kiderült, hogy korántsem ez a helyzet és a Xenoturbella csoportba tartozó állatok mindig is egyszerű lények voltak.

A kutatók szerint ez ősi mivoltukra vezethető vissza, gyakorlatilag az evolúciós törzsfa aljánál „üldögélnek”,

derült ki a legújabb, 1200 gént átfésülő vizsgálat eredményéből.

Xenoturbella profunda, a most azonosított fajok egyike Forrás: Monterey Bay Aquarium Research Institute

A most megjelent tanulmányban leírt fajokat még 12 évvel ezelőtt találták meg egy mélytengeri kutatóexpedíció során: mélytengeri kutatórobottal (ROV) vizsgálták az óceán fenekén lévő bálnamaradványokat, ekkor fedezték fel a közelükben tartózkodó apró lényeket.

Szokatlan alakjuk miatt a kutatók viccesen el is nevezték őket „lila zokniknak”.

Az új fajok közül a Xenoturbella monstrosa a legtermetesebb, hossza elérheti a 20 centimétert.

Xenoturbella monstrosa Forrás: Monterey Bay Aquarium Research Institute

A legkisebb a Xenoturbella hollandorum, hossza csupán 2,5 centiméter.

Xenoturbella hollandorum Forrás: Monterey Bay Aquarium Research Institute

A Xenoturbella profunda egyedeire a Mexikói-öböl 3700 méter mélyen fekvő hidrotermális kürtőiben bukkantak. Ugyancsak ilyen kürtőkben találták meg a 10 centis Xenoturbella churro példányait is, érdekesség, hogy a faj egy népszerű spanyol tésztaételről kapta a nevét.