Júlia az emberektől lesi el az italkeverés titkát

robot
Julia, az intelligens és tanulékony robot
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan autonóm robotokat fejlesztenek, amelyek nem a programozásuk alapján, hanem az embereket megfigyelve képesek a feladatok elvégzésére. A videón szereplő Julia nevű robot például italt kever és salátát készít.
Vágólapra másolva!

A helyett, hogy bizonyos feladatok elvégzésére programoznák a robotokat, a Marylandi Egyetem robotikai központjának kutatói olyan „autonóm robotok” kifejlesztésével foglalkoznak, amelyek képesek megfigyelni, megtanulni bizonyos feladatok elvégzését. E közben képesek saját döntést is meghozni, például egy akadályt kikerülni.

Nem egyszerűen másol

A robotikai központ videóján látható Julia nevű robot egy ember tevékenységének utánzásával kever italt vagy készít salátát. A robot azonban nem pusztán másolja a mozdulatokat,

hanem felméri a feladatot is kidolgozza a saját stratégiáját.

Tehát döntést hoz a feladat minél hatékonyabb elvégzésre.

Júlia, az intelligens és tanulékony robot Forrás: Maryland Robotics Center

Ha a végrehajtás közben váratlan akadályba ütközik, képes ennek önálló legyőzésére. Vagy, ha az ember olyan feladatot végez, amit a robot nem tud végrehajtani – például egyszerre két üvegből tölt folyadékot az edénybe –, akkor fel tudja bontani két részre a feladatot, és egymás után tölti be a folyadékokat.

Segíthet a veszélyes feladatoknál

A csoport célja olyan robotok kifejlesztése, amely segíthet a háztartásban, vagy veszélyes feladatokat végez el az ember helyett.

A kutatók szerint nagy különbség van az olyan robotok között, amelyek képesek megtanulni, hogyan keverjenek egy italt (vagy salátát), és az olyanok között, amelyek képesek elhatározni, hogy készítsenek egy ilyet.