A lovak felismerik az emberi érzelmeket

ló, lovak, csikó
Kiderült: a lovak is képesek megkülönböztetni a boldog és a szomorú embert
Vágólapra másolva!
Felismerik az érzelmeket tükröző emberi arckifejezéseket a lovak: megkülönböztetik a mérges és a vidám arcokat - derült ki egy brit kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Sussexi Egyetem kutatói nagy méretű fotókon férfiak arckifejezését mutatták 28 lónak: az állatok "negatívan reagáltak" a mérges arckifejezésre – írja a BBC.

A szakértők szerint a háziasítással a lovak képessé válhattak arra, hogy értelmezzék az emberi viselkedést és alkalmazkodjanak hozzá. Eredményeiket a Biology Letters című szaklapban mutatták be.

Kiderült: a lovak is képesek megkülönböztetni a boldog és a szomorú embert Forrás: Jeremy Martin / BLM Oregon

Nem használjuk az egész agyunkat

"Az egyikünk mutatta a fotót, a másik fogta a lovat. Az állatok a bal szemükkel nézték meg a mérges arcot" – mondta el Amy Smith kutató.

Az emlősök agya úgy működik, hogy

a bal szemből jövő ingereket az agy jobb fele dolgozza fel.

"A jobb agyfélteke a negatív ingerek feldolgozására specializálódott. Ez valójában az energiamegosztásról szól, hiszen így az emlősnek nincs szüksége arra, hogy az az egész agyat használja" – magyarázta Smith.

A kutyák is hasonlóan ügyesek

A tudósok pulzusmérőket is felszereltek a lovakra, amelyek megmutatták, hogy a mérges arckifejezések jelentősen fokozták a szívverésüket.

A kutyák is képesek megérezni, jókedvű-e a gazdájuk Forrás: Mikako Mikura

Hasonló eredmények születtek nemrég családban élő kutyák vizsgálatakor is, ami felveti a kérdést, hogy

hogyan befolyásolta az emberekkel való együttélés az állatok viselkedését.

A lovaknak megvan az a velük született képességük, hogy felismerjék egymás érzelmeit. Úgy tűnik, hogy a háziasítással képessé váltak az emberi érzelmek azonosítására is – állapították meg a kutatók.