Igaz-e, hogy a cápák sohasem lesznek rákosak?

2016.02.15. 12:36

Minden évben több tízmillió cápa esik a kereskedelmi halászat áldozatául a világtengeren.  A cápák iparszerű mészárlásának hátterében a távol-keleti konyha kulináris igényei mellett komoly szerepet játszik a rák elleni csodaszernek kikiáltott cápaporc iránti kereslet is.

A cápák sem jelentenek kivételt

Az az áltudományos legenda, amely szerint a cápák között sohasem fordul elő rákos megbetegedés,  dr. William Lane „A cápák nem lesznek rákosak”  című, 1992-ben kiadott könyve nyomán vált népszerű tévhitté.

Az, hogy a cápák sohasem lesznek rákosak, az áltudományos legendák világába tartozó elképzelésForrás: Elter Tamás

A cápaporc-kivonat, mint rákot gyógyító készítmény iránt az 1990-es évektől megugrott kereslet következményeként, az Egyesült Államok atlanti és csendes-óceáni partvidékén két évtized alatt majdnem 80 százalékkal csökkent a cápapopuláció egyedszáma.  A 2000-es évek elején,Garry K. Ostender és kutatócsoportja

rendkívül alapos elemzéssel 40 különböző tumor típust mutattak ki a cápák,

illetve a velük rokonságba álló porcos halak (Chondrichtyes) körén belül, bebizonyítva ezzel a „rákmentes cápák” teóriájának áltudományos jellegét.

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) egyik egyedének száján látható kifejlett tumorForrás: Live Science

Ostender kutatatásai egyértelművé tették, hogy a rák kialakulásának kockázata a cápák biológiájában is kódolva van, más magasabbrendű  élőlényekéhez hasonlóan. A rák kialakulása a sejtek mutációs rátájának egyik lehetséges következménye, de ez az a mechanizmus, amely az evolúciós változások lehetőségét is biztosítja.

Cápákon észlelt daganatos elváltozásokForrás: Live Science

A rák egyáltalán nem ember-specifikus, hanem az egész állatvilágban előforduló jelenség,

és ez alól a cápák sem jelentenek kivételt.

Például a rákmentesnek hirdetett tasmán ördögnél  is ugyanúgy előfordulhat ez a betegség, mint az elefántoknál. A fosszíliák tanúsága szerint már a dinoszauruszoknál is kimutatható az áttételes rákbetegség.

Gyilkos marketing

A cápaporc-kivonat, mint a rákot gyógyító készítmény legendája sokkal inkább a marketingnek, mintsem a klinikai tapasztalatoknak köszönhető.

A porcos cápacsigolyák alkotják a cápaporc-kivonat alapanyagátForrás: Squalanze

Semmiféle egészségügyi statisztika nem támasztja alá azt, hogy a cápaporc-kivonat szedése megállítja, vagy visszafordítja az emberi szervezetben kialakult kóros sejtburjánzást.  Ez az áltudományos elmélete sokkal nagyobb veszélyt jelent a cápákra nézve, mint a köztük valóban jóval ritkább tumoros megbetegedések.  

Lemetszett cápauszonyok szárításaForrás: Sirip Hiu

A világtengeren éves átlagban mintegy 60-80 millió cápát fognak ki,

részben a távol-keleti konyha egyik értékes nyersanyagának számító cápauszony, másrészt pedig a kereskedelemben felhasznált cápaporc-kivonat  alapanyagának beszerzése miatt.

Cápaporc-készítmény. A klinikai tapasztalatok nem támasztják alá a szer hatásosságátForrás: Squalane

Az elmúlt két évtizedben a természetvédelmi intézkedések ellenére sem sikerült számottevően visszaszorítani a kereskedelmi – nem egyszer illegális – cápahalászatot. A kíméletlen pusztítás miatt egyes, korábban közönségesnek tekinthető fajok, mint például a kékcápák (Prionace galuca) populációja radikálisan lecsökkent, és nem egy faj napjainkban már kihalás közeli állapotba került.

A kíméletlen irtás miatt egyes fajok már a kihalás szélére sodródtakForrás: ocean.si.edu

A cápák, mint a tengeri táplálékpiramis csúcsán elhelyezkedő ragadozók nagyon fontos szerepet töltenek be a rendkívül sérülékeny óceáni ökoszisztéma egyensúlyában.  Mértéktelen pusztításuk nem segít a rákbetegeken, viszont állományuk megritkulása  súlyos sérülést okoz a tengeri ökoszisztémának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK