Ürülékkereső kutyákkal mentik a veszélyeztetett állatokat

2016.02.17. 09:52

Vakvezető, kábítószer-kereső és mentőkutyákról már mindenki hallott. Most új helyen vetik be a kiképzett kutyákat: a természetvédelemben.

A természetvédelmi kutyakiképző program a kábítószer-kereső kutyáknál használt módszer kissé módosított változata. A kutyákat arra idomítják, hogy megtalálják a veszélyeztetett fajok nyomát – elsősorban az ürüléküket.

Nagy területről gyűjtik a mintákat

„Az ürülékkereső kutyák képesek nagy, távoli területeken egyszerre több fajtól származó minták megtalálására, és ezt bármikor megismételni” - olvasható a program honlapján. „Ráadásul a keresőkutyák általi mintavétel sokkal kevésbé torzítja az eredményeket, mint a hagyományos vadfelmérési módszerek (távirányítású kamerák, rádiós nyakörvek, szőrminták és csapdázás).”

ürülékkereső kutyaForrás: Conservation Canines Program

„Egyetlen más módszer sem képes ilyen nagymennyiségű megbízható információt gyűjteni ennyire rövid idő alatt. Ez rendkívül értékessé teszi az eljárást a természetvédelmi tervek készítői és a területgazdálkodók számára.”

Menhelyről szabadultak

A programot 1997-ben indította útjára dr. Samuel Wasser (Washingtoni Egyetem). A kutyák szárazföldi és tengeri fajokkal is dolgoztak már. Ráadásul ezek nem akármilyen kutyák: a menhelyekről gyűjtötték össze őket.

ürülékkereső kutyaForrás: Conservation Canines Program

A munkára a legalkalmasabbak a kirobbanó energiájú kutyák, amelyek sok gazda számára inkább csak nyűgöt jelentenek. Ennek oka az, hogy szívesen dolgoznak egész nap a játékidő egyszerű jutalmáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK