Növényt neveztek el a Mentőexpedíció főhőséről

2016.02.26. 19:58

Virágzó ausztrál növényt neveztek el a Mentőexpedíció című film Matt Damon alakította marsi kertészéről, Mark Watneyról - írta egy botanikai szaklap.

A PhytoKeys című lapban megjelent tanulmány szerint a Solanum watneyi névre keresztelt lila virágú növény rokona a burgonyának, amelyet a filmbéli Watney termesztett a Marson, hogy életben maradjon.

A tanulmány kimutatta, hogy különálló növényfajról van szó. Az egyik szerző, Chris Martine, a lewisburgi Bucknell Egyetem kutatója elmondta, igen ritkán fordul elő, hogy egy hollywoodi kasszasiker űrhódító főhőse botanikus lenne, ez a névválasztás egyik oka.

A Mentőexpedíció főhőse, Mark WatneyForrás: InterCom

Martine a Huffington Post portálon idézi is a Marson magára maradt Watney egy ironikus mondatát a filmből: Én vagyok a bolygó legnagyobb botanikusa." Nem felejti el megemlíteni más filmsikerek híres növényszakértőit sem: az Avatar tudósát, akit Sigourney Weaver játszott, a Jurassic Park Laura Dern alakította karakterét és Harry Potter gyógynövénytanért rajongó osztálytársát, Neville Longbottomot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK