Honnan ered az abrakadabra?

Luna Lovegood, Harry Potter
Vágólapra másolva!
Ma már csak bűvészek használják viccesen, régen azonban komoly erővel bíró szónak számított az abrakadabra, amelyet betegségek gyógyítására használtak.
Vágólapra másolva!
Így gyógyított az abrakadabra Forrás: Wikimedia Commons

Az első írásos emlékünk a Kr. u. 2. századból való: Serenus Sammonicus római polihisztor írásában, a Liber Medicinalisban említi meg, hogy az ABRAKADABRA tökéletes lehet a hemitritaeosnak nevezett betegségre. A megfelelő használathoz egy pergamenre le kell írni először az egész szót, majd fokozatosan elvenni a végéről egy betűt, míg végül az „a” betűig el nem ér. Az egészet egy tölcsér alakban kell felrajzolni. A mágikus papiruszt aztán a nyak környékére kellett helyezni.

Valószínűleg Sammonicus sem magától találta ki ezt a varázsmondást, csak

ő volt az első, aki írásba foglalta.

Néhány elmélet szerint a szó maga az abraxas mágikus kifejezésből eredhet, amely görög számokként összeadva 365-öt, azaz az év összes napját adja ki.

Rowling felhasználta az avada kedavra kifejezést a regényeihez Forrás: Warner Bros. Pictures

Aztán társítják még a héber atya, fiú és szentlélek szentháromsághoz, ez héberül az „ab, ben és ruach hakodesh”. Köze lehet az arámi avra kadavra kifejezéshez is, amely már ismerős lehet a Harry Potter-rajongóknak, hiszen J. K. Rowling felhasználta gyilkos főbenjáró átkának, az avada kedavrának megalkotásához. Ez eredetileg azt jelentette, hogy „hagyd elpusztulni”, ami logikusnak tűnik, ha a betegség pusztulásáról beszélünk.