Tényleg rövid az aranyhalak memóriája?

aranyhal
Vágólapra másolva!
Sokszor mondjuk, hogy valakinek olyan rövid a memóriája, mint egy aranyhalé – nem tévedhetnénk azonban nagyobbat, hiszen ezek a kedvelt háziállatok igenis okosak, és jogtalanul hisszük róluk, hogy képtelenek hosszú távon emlékezni valamire.
Vágólapra másolva!

Nem tudni, honnan jött az aranyhal rosszhíre, de ezek az apró házi kedvencek valójában kiváló memóriával rendelkeznek a többi halfajhoz képest. Tanítani is nagyon könnyen lehet őket: különböző zenéket, fényeket és más, érzékszervekkel megkülönböztethető jeleket is képesek felismerni.

Az aranyhalnak igenis jó a memóriája Forrás: Flickr / cheyanne clay

Gazdáikat megismerik, és általában kiválasztanak maguknak egy kedvencet – legtöbbször azt, aki etetni szokta őket. Közelében sokkal aktívabbak, és akár azt is megengedik, hogy megsimogassa őket, míg idegenek közeledésére elbújnak az akváriumban. A vak példányok ugyanígy megkülönböztetik az embereket, csak ők hang és nem vizuális ingerek alapján.

A halak időérzéke is nagyon jó,

képesek megjegyezni, hogy mikor kapnak enni, és egy idő után el is várják a pontos etetést.

Egy kutatás során megfigyelték, hogy ha hozzászoktatják a halakat ahhoz, hogy egy bizonyos hang szól etetés közben, évekkel később is emlékeznek rá, és még akkor is visszatérnek, ha meghallják a hangot, ha szabadon eresztették őket. Sőt, azt is meg tudják különböztetni betanítás után, hogy egy dalt visszafelé játszanak-e le vagy sem, és felismerik a különbségeket a klasszikus zene és a blues között.

Szóval, az aranyhalak még többi haltársukhoz képest is okosak, és egyáltalán nem rövid a memóriájuk – friss kutatások szerint mi nehezebben figyelünk oda bármire is az okostelefonok elterjedése óta, mint ezek a halak! A Microsoft felmérése kimutatta, hogy 2000-ben még 12 másodpercig voltunk képesek egyvalamire koncentrálni, ma pedig ez már csak 8 másodperc. Az aranyhalak átlagosan kilenc másodpercig figyelnek oda valamire, ami érdekli őket. Jó hír azonban, hogy egyszerre több feladatot tudunk elvégezni, mint a mobiltelefonok rohamos elterjedése előtt tudtunk, tehát jobbak vagyunk a multitaskingban, mint valaha.