Nem engedelmeskedik egy katonai műhold

2016.03.08. 17:35

Nem képes irányítani az amerikai légierő az egyik meteorológiai műholdját. Egyelőre nem tudni, mi okozza a hibát, illetve azt sem, hogy vissza lehet-e nyerni az uralmat az űreszköz felett. 

A DMSP F-9 nevű szatellitet az amerikai Nemzeti Óceáni és Légkör Szervezet (NOAA) üzemeltette, és elsősorban katonai célokat szolgált: a katonai hadműveletek sikerét befolyásoló időjárási viszonyokat követte nyomon. 2014 áprilisában bocsátották fel, jelen pillanatban ez számít a légierő legfrissebb szatellitjének, írja a Space.com csillagászati portál. 

A DMSP F-9 február 11-e óta irányíthatatlan, ennek okát mostanáig nem sikerült azonosítani. Állapotjelentést továbbra is kapnak tőle, de képtelenek vezérelni és légköri adatokat sem szolgáltat. A szakemberek most versenyt futnak az idővel, szeretnék visszaszerezni az irányítást az űreszköz felett. 

DMSP szatellit (illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

DMSP-program

A DMSP (Defense Meteorological Satellite Program) nem egyetlen műhold, hanem több szatellit együttese, két fő és két tartalék űreszköz biztosítja működését.

A DMSP F-9 pótlására az egyik régebbi műholdat állították szolgálatba. A DMSP F-17-et 2006-ban bocsátották fel és idáig tartalék műholdként működött. Ennek köszönhetően a hivatalos szervek szerint a DMSP műholdegyüttes továbbra is ellátja feladatát, és folyamatosan küldi a légköri adatokat. 

Ha nem sikerül visszaszerezni az irányítást a DMSP F-9 felett, akkor a légierő 2017-ig régebbi típusú műholdakkal kénytelen a DMSP-programot folytatni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK