Űrbéli nyomozás az élet eredete után

Osiris
Az Osiris-rex bolygóközi szonda fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Megkezdődtek az OSIRIS-REx űrszonda termo-vákuum tesztjei a Lockheed Martin laborjában, mellyel ismét egy lépéssel közelebb került az idén őszre tervezett indítás. Az ambiciózus tervek szerint a szonda meglátogatja a Föld-közeli Bennu aszteroidát, amelyből mintát vesz és visszahozza a Földre a tudósoknak. 
Vágólapra másolva!

Az OSIRIS-Rex küldetés

A NASA OSIRIS Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security - Regolith Explorer) küldetése a Föld-közeli Bennu, pontosabban az 1999 RQ36 nevű aszteroida meglátogatása.

Az Osiris-Rex bolygóközi szonda fantáziarajza Forrás: NASA/JPL

A tervek szerint leszállás nélkül, robotkar segítségével venne mintát a felszínből,

amelyet a Földre juttatna vissza.

A felbocsátást 2016 őszére tervezik, 2018-ban közelítené meg az aszteroidát, közel két évet együtt is repülne vele, majd a mintákkal 2023 körül térne vissza a Földre.

Újabb mérföldkő a küldetésben

Az OSIRIS-Rex küldetés egyik legfontosabb mérföldkövéhez érkezett, ennek keretében megkezdődtek a szonda környezeti tesztjei. A tesztek során egy termo-vákuum kamrában helyezik el a szondát, ahol az űrben várható viszonyokat szimulálják, mindeközben pedig folyamatosan vizsgálják az űrszonda egyes rendszereinek működését.

Az OSIRIS-Rex szondát leeresztik a termo-vákuum kamrába, ahol a bolygóközi térnek megfelelő viszonyokat hoznak létre Forrás: Lockheed Martin Corporation../Marina Behabetz

A tesztek kiemelten fontosak,

hiszen a küldetés időtartama közel hét év lesz,

mely során végig biztosítani kell a szonda zavartalan üzemelését az extrém űrbeli körülmények között. A kamrában elhelyezett szonda körül az űrbelihez hasonló szintű vákuumot hoznak létre, majd folyékony nitrogén alapú hűtőrendszer segítségével közel -170°C-ra csökkentik a hőmérsékletet.

Az Osiris-rex infravörös spektrométere Forrás: Nasa/Gsfc/Bill Hrybyk

Ezt követően periodikusan egy nagy teljesítményű lámpát kapcsolgatnak a szonda körül, amely a napsütést szimulálja. A tesztet 22 napon keresztül a nap 24 órájában folytatják.

Az aszteroidák kutatása

Az aszteroidák és üstökösök kutatása kiemelten izgalmas terület, hiszen ezek az objektumok a Naprendszer keletkezésének korszakából őriznek „befagyott” információkat a keletkezés körülményeiről, anyagi összetételéről és folyamatairól. Többek között olyan kritikus kérdésekre adhatnak választ, mint például honnan származik a bolygónkon található hatalmas mennyiségű víz.,

Az OSIRIS-rex megérkezése a Bannu aszteroidához Forrás: NASA/JPL

Hiszen a Föld korai történetében, a bolygónk egy izzó golyó volt csupán, amely aztán megszilárdult, kihűlt.

A víz ezután kellett, hogy a felszínére érkezzen, talán éppen aszteroidák és üstökösök becsapódásai révén.

Ha így történt, akkor felvetődik a kérdés, hogy az általuk hozott vízben vajon milyen egyéb anyagok lehettek még? Talán éppen az élet kialakulásához szükséges alapvető építőkövek is ezekben voltak és akkor bizony az élet kialakulásának első, legfőbb lépése nem is bolygónkon zajlott le, hanem vendégként érkezett egy távoli világból.

Nagy kérdés, hogy az ősi hidroszféra kialakulásában mekkora szerepet játszottak az aszteroidák és az üstökösök Forrás: Origo

Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tudunk választ adni, ezért is indulnak olyan küldetések, mint a ROSETTA vagy éppen az OSIRIS-Rex, hogy megoldjuk az emberiség egyik legnagyobb kérdését: hogyan jött létre az élet és hogyan keletkeztünk mi magunk?

(A szerző asztrofizikus, az MTA kutatója)