Vörös felvillanások érkeztek egy közeli fekete lyukból

fekete lyuk, csillag
Egy fekete lyuk anyagot szív el a tárcsillagától (művészi illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hatalmas erejű, vörös színű felvillanások érkeztek egy csillagászati értelemben véve nem túl távoli fekete lyukból.
Vágólapra másolva!

A V404 Cygni nevű fekete lyuk 26 évnyi szendergés után, 2015 nyarán éledt fel és produkált rendkívül fényes felvillanásokat. A jelenség során különleges dolgot is sikerült megfigyelni: rövid ideig tartó, vörösen izzó kitöréseket. A képalkotáshoz a szakemberek a William Herschel teleszkóp ULTRACAM nevű kameráját hívták segítségül.

1000 nap ereje

A 7800 fényévre, a Hattyú csillagképben található V404 Cygni nem magányos, van egy társcsillaga is, amelytől lassan, de biztosan szipkázza el az anyagot. Az égitestből származó gáz és por spirálisan zuhan a fekete lyuk felé, és egy korongot formál körülötte. A tavalyi működés során a V404 Cygni két héten keresztül maradt aktív, az egyes felvillanások között percek vagy órák teltek el.

A legérdekesebbnek azonban a másodperc törtrésze alatt lezajló vörös felvillanások számítottak, amelyek fényessége felért legalább 1000 Napéval, és a fekete lyuk közvetlen közeléből származtak.

Egy fekete lyuk anyagot szív el a társcsillagától (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A nagy sebességű anyagkilövellésekhez van köze

Ezeket a tudósok nagy sebességű anyagkilövellésekhez (idegen szóval jetekhez) kötik. Mivel vörös fényt ilyen alkalmak során még nem sikerült részletesen megfigyelni, ezért az eredmények új betekintést engedhetnek a jetek keletkezésébe.

A friss tanulmány vezető szerzője, Poshak Gandhi szerint a rendkívül nagy sebességű kilökődés azt jelzi, hogy a régiónak, amelyből a felvillanások erednek, szokatlanul kompaktnak kell lennie. A felvillanások színe, sebessége és ereje alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a piros fény a fekete lyuk által produkált anyagkilövellés aljából érkezik. Ezeknek a jeteknek az eredete egyelőre ismeretlen, de Gandhi szerint az erős mágneses mező szerepet játszhat kialakulásukban.

Egy szupermasszív fekete lyuk illusztrációja Forrás: NASA

Továbbá a vörös felvillanások akkor számítottak a legerősebbnek, amikor a fekete lyuk őrületes tempóban nyelte magába a csillag anyagát.

A feltételezések alapján ez a „túlevés” arra kényszerítette a V404 Cygnit, hogy nagy sebességű jet formájában kilökje magából az anyag egy részét.

A felfedezés a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szakfolyóiratban jelent meg.