Mi lesz Blöki von Kútágas törzskönyvével?

francia bulldog kutya
Vágólapra másolva!
Fél év múlva már csak kilenc magyar kutyafajtát támogat az állam – a többi, Magyarországon tenyésztett 146 fajtával nem foglalkozik többé. Ezzel ismét a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének kezébe kerül az irányítás, az ezen kívül dolgozó fajtaszervezetek civil szervezetekként működnek majd tovább.
Vágólapra másolva!

Lesz törzskönyvezés, és lesznek származási lapok is, csak más lesz rá a szabályozás - mondta az Origónak Fekete László, a Hírös Magyar Rottweiler Egyesület és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Kecskemét elnöke.

"Olyan rémhírek terjednek az új rendszerről, hogy a nem magyar kutyafajták nem kaphatnak majd származási lapot vagy törzskönyvet.

Ez azonban nem igaz.

Eddig egy fajtaklub végezhette egy fajta törzskönyvezését, az új szabályok alapján már kettő végezheti majd - mondta Fekete László. Azt, hogy mely fajtaklubok lesznek ezek, pályázat útján döntik majd el, ezen fog múlni, hogy mely két egyesület láthatja majd el a fajtagazdaságot. "A Rottweiler Egyesület

biztos, hogy be fogja adni a pályázatot,

ez után dől majd el, hogy mik lesznek a következő lépések." Most, hogy a javaslatra rábólintottak, mindenki kivár. A legtöbb szervezet és egyesület nem tudja pontosan, mi fog történni, hiszen a javaslaton még jórészt a tinta is alig száradt meg.

Kilenc fajta szabályozását vállalják

Az Országgyűlés március 17-én fogadta el azt a javaslatot, hogy a magyarnak tekintett kilenc kutyafajtán kívül minden más fajtára vonatkozó törvényi szabályozás megszűnjön, azaz ezek

kikerüljenek a hatósági felügyelet alól.

A javaslatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyújtotta be, a képviselők pedig 111 igen és 47 nem arányában elfogadták azt.

Zöldmáli Atlasz, az egyéves drótszőrű magyar vizsla fekszik a fűben Szentendrén. Ő már megnyugodhat: állami szabályozást kap a tenyésztése Forrás: MTI/Cseke Csilla

A korábbi szabályozás nem akadályozta meg az illegálisan tenyésztő szövetségek munkáját - 2014 előtt hiába jelentették fel őket tömegesen az ellenőrzésükért felelős Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak (Nébih), a törvény nem rendelkezett felőlük egyértelműen, így nem tudtak velük mit kezdeni. Lényegében szabadon folytathatták a tevékenységüket, mivel

viszonylag ritkán született velük szemben elmarasztaló ítélet.

Mivel ezzel pontos dokumentációt sem nyújtottak be a hatóságoknak, nem lehetett tudni, mekkora kárt tesznek az iparágban a munkájukkal.

A 2014-es rendelet büntethetővé tette az illegális tenyésztőket, és magasabb bírságokkal sújtotta a tetten ért feketekereskedőket. Ez volt az első lépés a szabályozás szigorítása felé.

Marad az állami elismerés

Ha egy ebtenyésztő szervezet hivatalos elismerést akar szerezni, és jogszerűen szeretne működni, akkor a Nébihhez kell fordulnia. Eddig fajtánként egy tenyésztői szervezet kaphatott állami elismerést (a törvény szerint, ha a fajta fenntartása másképpen nem biztosítható, egy szervezet több fajtára is kaphat tenyésztőszervezeti elismerést). Ez most, az állam kivonulásával, a nem magyar kutyafajták esetében megváltozik, és már fajtánként két szervezet is végezheti az államilag elismert tenyésztést.

Az eljárásrend nem bonyolult, de időigényes: a kérelem beadása után a Nébihnek hat hónapja van arra, hogy mindent átvizsgáljon, és megállapítsa, hogy a szervezet alkalmas-e az elismerésre. Az új szabályozással ez nem változik. Továbbra is lesznek államilag és szakmailag elismert tenyésztők, rájuk azonban nem vonatkozik majd a törvényi szabályozás úgy, mint a kilenc magyar kutyafajtára.

A kilenc kiválasztott

A módosítás szerint a törvényi szabályozás kilenc kutyafajtát - a komondort, a pulit, a pumit, a mudit, az erdélyi kopót, a kuvaszt, a rövid szőrű és a drótszőrű magyar vizslát, illetve a magyar agarat - érint. A parlament minden más ebfajta tenyésztésével kapcsolatos állami szabályozást megszüntetett. "Ezt a kilenc ebfajtát nem most kategorizálták be, eddig is ők voltak a hivatalos magyar fajták.

- mondta az Origónak Udvardiné Lukács Ilona, a Hungária Komondor Klub és a MEOE Magyar Fajták Szakbizottságának elnöke. "Nekünk ez a szabályozás mindenképpen kedvező, hiszen ezeket a szép fajtákat államilag szabályozva és talán plusztámogatásokkal segítve tudjuk majd tovább tenyészteni."

A Ráró Óhungarikum nevű komondor, a Legszebb magyar pásztorkutya kategória első helyezettje tulajdonosával, Ballai Józseffel. A komondor is a kilenc magyar kutyafajta egyike Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Túl sok tenyésztő, túl kevés idő

„Az agrárgazdasági szempontból teljesen marginális ebtenyésztés területén jelenleg 55 elismert ebtenyésztő-szervezet van, ezek

összesen 155 kutyafajtát tartanak fenn,

ami indokolatlan terhelést jelent az államigazgatásnak” - indokolta a beadványt Fazekas Sándor miniszter.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a világon sehol nem ismert a kutyatenyésztés ilyen mértékű törvényi szabályozása. Mindenhol a civil szféra végzi azt, amit nálunk eddig az állam csinált. A magyar ebfajták törvényi keretei azért maradnak meg mégis, mert a tárca ösztönözni akarja az ebtenyésztőket, hogy többet foglalkozzanak ezekkel a kutyákkal, szeretné a populációt növelni.

Fél évig minden marad a régiben

A törvénymódosítással meghatározták a magyar ebfajta fogalmát is. Ide azokat sorolták, amelyek „Magyarország természetföldrajzi környezetében” alakultak ki, tartásuknak, használatuknak és tenyésztésüknek történelmi hagyománya van.

Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb magyarországi kutyafajta Forrás: Flickr/Archeia Muriel

A fajták pontos leírását rendelet tartalmazza majd. Az ettől eltérő ebfajták tenyésztőinek törvényi elismertsége a jogszabály hatályba lépése után fél évvel szűnik meg. A módosítással a törzskönyvezés (a kilenc magyar fajta kivételével) a civil kutyás szövetségek kezelésébe kerül vissza.

Viszályok és feketepiac

A magyar kutyatenyésztés az elmúlt 15 évben silány helyzetbe került: egy novemberben kiadott tervezet szerint súlyos konfliktusok terhelték, nem felelt meg a szakmai és jogi előírásoknak, illetve romlott a hazai és nemzetközi megítélése is. Egyre inkább

fellendült a feketekereskedelem, milliárdos iparággá fejlődött,

és főként Európa nyugati részén virágzott. Ellenőrizetlenül, dobozban csempészték a kiskutyákat külföldre, ahol jó pénzért eladták őket a hivatalos papírokat nem igénylő vevőknek. A brit RSPCA állatvédő szervezet szerint Magyarország 2015-ben több mint 3000 kölyökkutyát exportált illegálisan a szigetországba, a tendencia ráadásul növekedni látszik.

A tenyésztők egy része arra számít, hogy a szabályozás beszüntetésével romlani fog a helyzet. Ha érdemi kontroll nélkül működhetnek majd a tenyésztők és az egyesületek, fellendülhet a feketekereskedelem - írja a Híradó.hu. Egyre több szaporító jelenhet meg a piacon, akik abban különböznek a tenyésztőktől, hogy nem a fajta tisztasága és minősége, hanem a minél nagyobb szaporulat a céljuk.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint indokolatlan terhelést jelent az államigazgatásnak 155 kutyafajta fenntartása Forrás: MTI/Soós Lajos

A szakmabeli belső konfliktusok a szabályok lazasága, a kiskapuk tömkelege miatt egyre kiélesedtek. Az ebtenyésztők egy része nem érti, hogy az állam részleges kivonulása ezt hogyan fogja feloldani, de Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) elnöke szerint elég lesz pár év ahhoz, hogy a törzskönyvezett kutyáknak ismét értékük legyen. Fél év alatt kikristályosodik, hogy a gyakorlatban milyen hátrányokkal és előnyökkel jár majd a szabályozás a nem magyar kutyafajták számára.

így nem tudok, és nem is igazán akarok beszélni a szabályozásról" - mondta az Origónak a Hungária Belga Juhászkutya Klub Egyesület elnöke, Várnainé Udvardy Krisztina. "Most még fogalmunk sincs, hogy milyen változásokat hoz majd a jövő, fél év múlva derül ki, hogy pontosan mit jelent ez a nem magyar kutyafajták tenyésztői számára."

A MEOE és az FCI

A magyar ebtenyésztés szervezett kezdetét 1899-től számítják, amikor létrejött a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) elődje, illetve szervezett formában elindult az ebtenyésztés. Ezt követte nem sokkal később az ebtörzskönyv felállítása, amivel szintén az elsők között volt az akkori Osztrák-Magyar Monarchiához kapcsolódó tenyésztői kör. Magyarország Európa első hat országában volt, amelyek szervezett formában kezdték ápolni a fajtatiszta kutyatenyésztést – írja az MTI.

Később megalakult a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI), ami mára már az összes kontinensen jelen van. Több mint 80 országgal dolgozik együtt a világszervezet, amelynek a monarchián keresztül Magyarország is az alapító tagja volt. Az FCI célja, hogy a hozzá csatlakozott tagországokban elősegítse a tenyésztést és olyan egészséges kutyafajták felhasználását, amelyek testalkatának igazodnia kell a vonatkozó standardhoz, és a fajta jellemző tulajdonságai alapján meg kell felelniük felhasználási céljuknak. A szervezet emellett támogatja a kutyás és kinológiai információk tagországok közötti szabad áramlását, illetve kutyakiállításokat és próbákat szervez. A világszervezet munkájában folyamatosan részt vesz egy magyar kinológus is.

Nem az itthoni fajták a legnépszerűbbek

Magyarországon az 1910-es években indult a törzskönyvezés. Érdekesség, hogy nem a ma magyarnak tartott kutyafajták voltak az első törzskönyvezett ebek.

A francia buldogok nagyon népszerűek, de azok tenyésztése is ellenőrizetlen marad Forrás: Forrás: Flickr/Vincent Garcia

A legnépszerűbbek ekkor a hannoveri véreb, a pointer, az angol és ír szetter, a rövid szőrű és a drótszőrű magyar vizsla, az agarak és a sima szőrű foxterrier voltak. A magyar kutyafajták nem szerepeltek a legnépszerűbb tenyésztési listákon sem: az Index szerint belső tenyésztési körökben a német juhász, a francia és az angol buldog, a golden retriever és a tacskó számított a favoritnak, a most már támogatott kutyafajták közül csak a magyar vizsla volt népszerű.

Csökkent a törzskönyvezések száma

A MEOE természetesen örvend a szabályozásnak, hiszen a hazai ebtörzskönyvezés és kinológia irányítása ismét a kezükbe, illetve az általa megbízott szervezetek kezébe kerül.

A német juhász nagyon népszerű fajta, mégis kikerül a szabályozás alól Forrás: Thinkstock

Az Egyesület szerint a húsz éve elfogadott és eddig hatályban lévő laza szabályozások egyedülállónak számítottak a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) országai között, és a haszonállatok mintájára működő tenyésztőszervezeti rendszert eredményezett. Korózs András szerint

az elmúlt három évben a törzskönyvezések száma a felére csökkent,

ami nagyjából évi tízezer eljárást jelent, ez bizonyos fajták genetikai állományának beszűkülését eredményezte.

Mi az a kinológia?

A kinológia a kutyafélék fejlődéstörténetével és a fajták kialakulásával foglalkozik. Fontos eleme a viselkedéstan (etológia), a fajták örökletes képességei és jellegzetesen megjelenő betegségei is. Vizsgálja a kutya standardját, amely az állat anatómiáját, vérmérsékletét, használhatóságát is tartalmazza.

A szabályozás elfogadása után a MEOE által elismert szervezetek továbbra is a szövetség tagjaként teszik majd a dolgukat, így a nem magyar kutyafajták sem vesznek el, de valószínűleg egy kézben csoportosul majd a tenyésztési szabályozásuk.

Egy mudi a hortobágyi pásztorok és a hagyományőrző pásztorkutyások hortobágyi találkozóján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szervezet arra számít, hogy az új támogatási rendszer segít majd a genetikai és szaporodásbiológiai kutatásokban, és ezek finanszírozásának megoldásában is.