Tanulás közben aktívan felejtünk

emberi agy,Human brain,
Human brain, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Úgy szól a mondás, hogy ha valaki egyszer megtanult biciklizni, sosem felejti el. Egy új kutatás azonban arra utal, hogy az agy igyekszik aktívan felejteni miközben tanul.
Vágólapra másolva!

A legegyszerűbb szinten a tanulás asszociációk létrehozását és az ezekre való emlékezést foglalja magában.

Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) kutatói egereken tanulmányozták a hippokampuszt, azaz az agynak azt a területét, amelyről régóta ismert, hogy segíti az emlékek kialakítását.

Az információ három különböző útvonalon jut el az agy ezen területére.

Miközben az emlékek rögzülnek, a „fő” úton lévő neuronok közötti kapcsolatok erősebbé válnak.

A fő útvonal blokkolása törli a memóriát

Amikor ezt a fő útvonalat blokkolták, a kutatók azt tapasztalták, hogy az egerek képtelenek voltak megtanulni egy pavlovi választ (egy hangot társítani valamilyen következménnyel, és várni ezt a következményt, például jutalmat).

De ha az egerek még az előtt megtanulták ezt az asszociációt, mielőtt a kutatók leállították az információáramlást a fő útvonalon, fel tudták idézni a memóriát. Ez megerősíti azt, hogy ez az út szerepet játszik az emlékek kialakulásában, de nem létfontosságú ezen emlékek felidézésében. Az utóbbiban valószínűleg a hippokampuszba vezető második út vesz részt, vélik a kutatók.

Forrás: AFP

A fő útvonal blokkolása azonban váratlan következménnyel járt együtt:

meggyöngültek az úton lévő kapcsolatok, ami azt jelenti, hogy a memória elkezdett törlődni.

Kevés a hely az agyban?

„Az útvonal egyszerű blokkolásának nem volna szabad befolyásolnia a kapcsolatok erősségét” – mondta Agnès Gruart, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. „Amikor tovább vizsgáltuk a jelenséget, felfedeztük, hogy a többi útvonal egyikének aktivitása idézi elő ezt a gyengülést.”

Érdekes, hogy ez a felejtésre irányuló aktív nyomás csak tanulási helyzetben fordul elő. Amikor a kutatók más körülmények között blokkolták a hippokampuszba vezető fő útvonalat, a kapcsolatok erőssége változatlan maradt.

így amikor tanulunk, meg kell gyengíteni néhány kapcsolatot ahhoz, hogy helyet csináljunk az újaknak” – mondta Cornelius Gross, a kutatások vezetője. „Új dolog megtanulásához el kell felejteni valamilyen régebben tanult dolgot.”