Vonzóbb egy arc, ha sokáig bámulja

nő, arc, közlekedés
Minél többet figyelünk valakit, annál vonzóbbnak tűnik
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy nemcsak egyszerű, geometriai formákat ábrázoló képeknél, de az emberi arcok esetében is igaz: ahová jobban koncentrálunk, azt előnyben részesítjük. Így ha tovább tanulmányozunk egy arcot, sokkal inkább vonzónak látjuk, mint akkor, ha csak futólag figyelünk rá.
Vágólapra másolva!

Az már régóta nem újdonság, hogy a szemünk attól függően különbözteti meg egymástól a geometriai ábrákat, hogy melyekre koncentrálunk. A Scientific American egyik blogja hozza fel példának ezt a három, szürke körből álló képet, amelyen az a kör tűnik hangsúlyosabbnak és világosabbnak, amelyre éppen koncentrálunk:

Az a kör tűnik világosabbnak, amelyre koncentrálunk Forrás: Peter Tse

A jelenséget Peter Tse, a Dartmouth professzora figyelte meg, és a képet is ő készítette. Ha a középen álló pontra szegezzük a tekintetünket, de közben csak az egyik körre koncentrálunk, az lassan kiemelkedik a többi közül, és világosabbá válik.

A kis pont mindent megváltoztat

A Harvard Egyetem kutatói, Viola Störmer és George Alvarez megállapították, hogy ugyanez a módszer alkalmazható az emberi arcok esetében is.

Minél többet figyelünk valakit, annál vonzóbbnak tűnik Forrás: Flickr / Hernán Piñera

Kutatásuk során egy képernyőn arcpárokat mutattak a kísérletben részt vevőknek, a képernyő egyik felére pedig egy pontot helyeztek el, amire az alanyoknak koncentrálniuk kellett. A pontok hol a képernyő egyik, hol a másik felén jelentek meg. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen arányban találják vonzóbbnak a megjelölt oldalt - ezzel letesztelve, hogy az arcok esetében is működik-e a koncentrációs illúzió.

Vonzóbb az, akire koncentrálunk

Általánosságban elmondható, hogy az alanyok

azokat az arcokat találták vonzóbbnak, amelyek a ponttal megjelölt oldalon voltak.

Störmer és Alvarez szerint ez azt jelenti, hogy azok az arcok, amelyekre jobban koncentrálunk, sokkal jobban tetszenek, mint azok, amelyekre csak futólag pillantunk rá. Ez az észlelés másfajta feldolgozásának köszönhető, és nem annak, hogy valóban vonzóbbnak látjuk a másikat.