Zsinóron húzta maga után utódait az őslény

Aquilonifer spinosus, ősi ízeltlábú
Így festett az Aquilonifer spinosus
Vágólapra másolva!
Mint apró sárkányrepülőket, tokba zárt utódait "zsinóron" húzta maga után egy nemrég felfedezett ősi vízi állatfaj - hasonló viselkedésre eddig még nem volt példa a kutatók szerint. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai Yale Egyetem, a brit Oxfordi Egyetem és Leicesteri Egyetem, valamint az Imperial College London szakértői az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatták be az ősi ízeltlábút.

Így festett az Aquilonifer spinosus Forrás: Derek Briggs

Sárkányeregető fosszíliák

A 430 millió éves "sárkányeregető" fosszíliáit az angliai Herefordshire-ben találták. A brit szakértők a Kite Runner (sárkányeregető) nevet adták neki Khaled Hosseini nagy sikerű regénye (Papírsárkányok) után. A tíz centiméter hosszú, ízelt lábú állat az Aquilonifer spinosus tudományos nevet kapta.

Az előkerült példánynak tíz utóda volt.

"Ha az állat mozgott, az utódok dekorációnak vagy kifeszített sárkányoknak tűntek" - fogalmazott Derek Briggs, a Yale Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.

A kutatók a "sárkányeregetőt" az ízeltlábúak Mandibulata nevű csoportjába sorolták, ebbe a csoportba tartoznak a rákok és a rovarok is. Az ősi ízeltlábú valószínűleg a vizek talaján élt.

Kevésbé volt hatékony

"A ma is élő rákfajták rengeteg stratégiát alkalmaznak, hogy megvédjék petéiket vagy embriókat a ragadozóktól - végtagjaikra ragasztják, páncéljuk alatt tartják, vagy különleges tokkal veszik körül őket. Ez a példa azonban egyedülálló. A módszer az evolúció során valószínűleg kevésbé hatékonynak bizonyult, ezért eltűnt" - vélte Briggs.

David Legg, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint nincs olyan ma élő állat, amely közvetlen rokonságban állna az Aquilonifer spinosusszal.

Az állat háromdimenziós képén jól látszanak a kis utódok Forrás: Derek Briggs

Az Aquilonifer spinosus tíz utódja a fejlődés különböző fázisaiban volt. A legnagyobb tok két milliméter hosszú. A kutatók úgy vélik, hogy az állat megvárta, míg mindegyik utód kikel, és csak azután kezdett vedleni - különben az utódok védtelenül maradtak volna.

Lapos citrom a tengerben

A felnőtt állat feje szem nélküli, és egy páncélszerű réteg védi. A mintegy 440 millió évvel ezelőtt kezdődött szilur földtörténeti időszakban élt a vizek talaján számtalan más állat, köztük szivacsok, karlábúak, férgek, csigák és egyéb puhatestűek, kardfarkú tarisznyarákok, tengeri csillagok társaságában.

A felnőtt állathoz vékony, rugalmas fonal révén kapcsolódó utódok alakja lapos citromra hasonlít.

A felfedezett fosszília valószínűleg egy nőstény, bár a ma élő ízeltlábúaknál nem ritka, hogy a hímek is részt vesznek az utódok nevelésében. A szakértők elvetették azt az ötletet, hogy a tíz kicsi élőlény parazita is lehet. A tápanyagok felvételének ugyanis nem kedvezne a helyzetük.

Az állatot számítógépes technikával sikerült feltárni. A folyamat során rétegről rétegre leköszörülték a fosszíliáról az üledéket, majd megalkották az állat 3D-s képét.