Szörnyszerű objektumra bukkantak a Loch Ness-i tóban

szörny, szonár
A szonárkép egy szörnyszerű objektumot mutat
Vágólapra másolva!
Egy tengeralattjáró-robot a skóciai Loch Ness-i tóban „egy szörny maradványaira” bukkant. Mint kiderült, a szóban forgó bestia valójában egy 1970-ben forgatott film elsüllyedt kelléke.
Vágólapra másolva!

A robot feladata – amely a norvégiai olajvállalat, a Kongsberg Maritime tulajdona – az volt, hogy elkészítse az első nagy felbontású térképet a 230 méter mély tóról, amelyet mélysége miatt amúgy is nehéz kutatni. Munka közben a víz alatti jármű csakugyan talált valamit: egy 9,15 méter hosszú, homályos objektumot, amely kísértetiesen hasonlít a legendás szörnyre, olvasható a Discovery News hírportálon.

A szonárkép egy szörnyszerű objektumot mutat Forrás: KONGSBERG MARITIME

Persze hamar kiderült, hogy nem Nessie földi maradványait fedezték fel, hanem egy egyszerű filmes másolatot. A Sherlock Holmes magánélete című mozit még 1970-ben forgatták. A szinopszis szerint a főhős a Loch Ness-i szörny legendájával kapcsolatban nyomozott, a történet során azonban kiderült, hogy a lény valójában egy jól álcázott tengeralattjáró.

A szörnyreplika mellett azért mást is felfedezett a torpedószerű kutatóeszköz, „horogra akadt” például egy hajómaradvány is. A bestia természetesen nem lett meg. A VisitScotland turisztikai ügynökség szerint Nessie mítosza évi 76 millió eurós forgalmat generál.