A Nagyvásárcsarnok tervezőjének toszkán bérháza

József körút 64.
Vágólapra másolva!
A százéves gyógyszertár mellett fotósok, szobrászok kiállítását és a ház történetéről szóló előadásokat is kínál a Budapest100 elnevezésű rendezvény ideje alatt a József körút 64. 
Vágólapra másolva!

Évszázados gyógyszertár működik még mindig a nyolcadik kerületi József körút 64. alatt. Az 1889 és 1893 között épült házban már nagyon régóta fogadják a vendégeket a patikában, annak leginkább officina része, vagyis a vendégfogadó és -kiszolgáló területe a leghíresebb.

A bútorok 1975 óta állnak védettség alatt, ezek azonban nem az eredeti ház, hanem egy, a Flórián téren működő gyógyszertár részét képezték. Amikor az eredeti patikát el kellett bontani, akkor kerültek ide az 1883-ban faragott robosztus fabútorok – írja a We Love Budapest. A helyet egyébként még Örkény István apja, Örkény Hugó patikus is üzemeltette.

A Pecz-bérház

Pecz Samu Forrás: Wikimedia Commons

A ház tervezője Pecz Samu építész, műegyetemi tanár volt, az ő nevéhez köthető a Szilágyi Dezső téri református templom, a Fővám téri Nagycsarnok, a Magyar Országos Levéltár és a Gólyavár is. Önéletrajza szerint közvetlenül a vásárcsarnok befejezése előtt tervezte ezt az épületet, valamint a mellette találhatót – úgy tudjuk, hogy rendkívül kevés bérházzal foglalkozott.

A szóban forgó épületet neoreneszánsz, a másik, akkor 66-os (ma 62-es, a Nagykörutat ugyanis többször átszámozták) épületet pedig neogótikus stílusban tervezte meg Pecz. A 64-es belső terei, a loggia

nagyon emlékeztet a firenzei kastélyok kialakítására,

az egésznek toszkán hangulata van. Pecz maga említi meg önéletrajzában: „az egyiket gót modorban faragott kő homlokzattal, a másikat florenci reneszánsz stílusban vakolt homlokzattal” építette meg. A házban egyébként a korlátok és a fémdíszek még az eredetiek.

A programok

A Budapest100 ideje alatt a látogatók a gyógyszerkészítés rejtelmeibe is beleshetnek, és megismerhetik a fővárosi gyógyszerészet történetét. Itt lesz az egyik legkülönlegesebb előadás is: Vassy Zoltán parakutató arról mesél, hogyan igyekezett

kizárólag tudományos módszerekkel kutatni a szellemek létezését

– sokszor korábbi otthonában, a József körút 64. alatt.

Érdemes lesz tehát a Budapest100 hétvégéjén, 2016. április 16-án 10 és 18 óra között ide is benézni. A házról további információkat szerezhetünk a Budapest100, illetve a ház weboldalán.