Tényleg csak az agyunk 10 százalékát használjuk?

emberi agy,Human brain,
Human brain, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Nem tudni pontosan, honnan ered az a városi legenda, hogy csupán agyunk tíz százalékát használjuk - annyi viszont biztos, hogy alig van igazságtartalma. A valóság az, hogy általában teljesen kihasználjuk az agyunkat, csak éppen mindig más részét.
Vágólapra másolva!

Az agykontroll egyik alaptézise, hogy valójában csak agyunk tíz százalékát használjuk, ezért olyan kiaknázatlan lehetőségek rejlenek benne, amit az agykontroll módszerével elő lehet hívni, és ki lehet használni.

A maradék 90 százalék rengeteg mindenre jó:

javítja a koncentrációt, enyhíti a fájdalmat, legyőzi a stresszt, segít a könnyebb döntéshozatalban, és a beleérző képességet is felerősíti. Szép volna, ha igaz volna - csakhogy a tudomány tisztában van vele, hogy valójában az egész agyunkat használjuk, csak nem folyamatosan.

Valójában az agy 100 százalékát használjuk Forrás: AFP

A Scientific American a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Iskola kutatóját, Barry Gordont idézi, aki a portálnak elmondta, hogy a mítosz annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy az már nevetséges. Nem csoda, hogy ilyesfajta történeteket kötünk az agyunkhoz - a működése annyira komplex, hogy még a kutatóknak is nehéz megérteniük, pontosan mi történik benne. Azt azonban ők is kijelentik, hogy

valóban akad olyan időszak, amikor csak a tíz százalékát használjuk az agyi kapacitásunknak

- ez azonban csak akkor van, ha fekszünk, és maximum gondolkodunk, semmi mást nem csinálunk.

Normál esetben különböző tevékenységekhez az agy különböző részeit használjuk. Vannak olyan területek, amelyek mindig aktívak: ilyen például a kisagy, ami az egyensúlyért vagy az akaratlagos izmok mozgásának koordinálásáért felel. Az agy által felhasznált energia (ami az egész test energiájának majdnem 20 százalékát lefedi) arra megy el, hogy a neuronok milliói hatékonyan kommunikáljanak egymással.

Az agykontroll alaptézise ezzel meg is dől Forrás: AFP/Photononstop

A kutatók képalkotó technológia segítségével feltérképezték, hogy az agyunk nagy része egész nap aktív - bár nem mindig ugyanazok a területek, de ha egy 24 órás periódust vizsgálnánk, kimutatható volna, hogy

ennyi idő alatt az agy száz százalékát megmozgatjuk.

Így valóban kacsa, hogy mindössze tíz százalékát használjuk ki - sajnos az agykontrollnak is más magyarázatot kell keresnie.