Megfejtették Freddie Mercury hangjának titkát

Freddie Mercury 1984 Paris
A file picture taken on September 18, 1984 showing Rock star Freddie Mercury, lead singer of the rock group "Queen", during a concert at the Palais Omnisports de Paris Bercy (POPB).
Vágólapra másolva!
Nagyon sok ember még ma is extázisba esik, ha Freddie Mercury énekét hallgatja. Vajon mi lehet, ami oly vonzóvá teszi az énekhangját a fül számára? Cseh és svéd kutatók arra vállalkoztak, hogy kiderítik, mitől volt olyan különleges az énekes hangja.
Vágólapra másolva!

Az elemzések azt mutatták, hogy Mercury képes volt gyorsan modulálni a hangját, így az egyszerre szólt puhán és érdesen, írták a szerzők a Logopedics Phoniatrics Vocology folyóiratban.

Ez a fejlett modulációs jártasság valószínűleg az énekes azon ritka képességében gyökerezett, hogy képes volt elérni azt a vibrato frekvenciát, amely magasabb, mint a legtöbb klasszikusan képzett énekesnél megszokott. Ezenkívül képes volt irányítani az úgynevezett hangredőit, amelyek a hangszálakhoz kapcsolódó kis lebenyek.

Freddie Mercury Forrás: AFP/Jean-Claude Coutausse

A négy oktáv hangterjedelem valószínűleg csak legenda

E lebenyek rezgetésével létre tudott hozni olyan „szubharmonikusokat”, amelyek összességükben olyan hangokat alkottak, amilyeneket az emberek többsége képtelen kiadni. A kutatócsoport levonta a következtetést, hogy „ezek a sajátosságok a gyors szabálytalan vibratóval kombinálva valószínűleg hozzájárultak Freddie Mercury excentrikus és színes színpadi személyiségének kialakításához.

Azt a legendát azonban, mely szerint Mercury hangterjedelme négy oktávot fogott át, nem sikerült igazolniuk a kutatóknak. Ettől függetlenül a szakemberek egyetértettek a világ zeneszerető közönségének nagy részével abban, hogy hihetetlen hanggal rendelkezett, és a tudomány bebizonyította, hogy ez valóban mennyire egyéni volt.