Génterápiával forgatták vissza az idő kerekét

genetika, génterápia
Vágólapra másolva!
Egy amerikai biotechnológiai cég vezetője saját magán próbálta ki az öregedés hatásait visszafordító, általuk kifejlesztett kísérleti génterápiás eljárást. Az első eredmények biztatóak: a kutatónő fehérvérsejtjeit sikerült megfiatalítani.
Vágólapra másolva!

A tudomány történetében nem egyedülálló, hogy egy kutató önmagán végzett kísérlettel próbálja igazolni elmélete helyességét. Most ilyesmire vállalkozott Elizabeth Parrish, amikor az amerikai BioViva biotechnológiai vállalkozás vezetőjeként saját magán próbáltatta ki a cég által kifejlesztett két kísérleti génterápiás eljárást.

Az eljárások célja nem kevesebb, mint az öregedés bizonyos vonatkozásainak visszafordítása:

az egyik az időskori izomtömegvesztést, a másik pedig a szervezet őssejtjeinek korral járó megfogyatkozását szándékozza megállítani.

A kísérlet

A kísérlet célja eredetileg csak annyi volt, hogy igazolja a génterápia legújabb generációját képviselő beavatkozások biztonságosságát, ám ha az első eredményeknek hihetünk, a kezelés a világon az első sikeres példa lehet az emberi telomérák génterápiás úton történő meghosszabbítására.

A telomérák a kromoszómák végein található, rövid ismétlődéseket tartalmazó DNS-szakaszok, amelyek géneket nem kódolnak ugyan, viszont a sejtek osztódása során törvényszerűen rövidülnek, ezzel egyfajta biológiai időmérőként működnek.

Forrás: Origo

Mivel a telomérarövidülés és az öregedés közötti összefüggés régóta ismert – a túl rövid telomérával rendelkező kromoszómák védtelenné válnak az összetapadással szemben, és ez sejtműködési rendellenességekhez vezet –, logikus a feltételezés, hogy a telomérák hosszának helyreállításával a biológiai óra visszaforgatható. Szövettenyészetben fenntartott emberi sejteken és élő egerekben már sikerült ezt génterápiás úton elérni, de emberi alanyon most első alkalommal hajtották végre eredményesen a műveletet.

Közvetlenül a kezelés megkezdése előtt, 2015 szeptemberében mintát vettek Parrish véréből, és a houstoni SpectraCell specializált klinikai vizsgálólaborjában megállapították a fehérvérsejtek teloméráinak átlagos hosszát. Az akkor 44 éves Parrish fehérvérsejtjeiben a telomérák az életkorához képest meglepően rövidek voltak, ami azt sugallta, hogy a kutatónő a későbbiekben fokozottan ki lehet téve az időskori betegségek veszélyének.

Forrás: AFP

A terápia után fél évvel, 2016 márciusában a SpectraCell laboratóriuma új mintákat elemzett Parrish véréből, és azt találták, hogy a fehérvérsejtek telomérái mintegy 20 évnek megfelelő hossznövekedésen mentek át: az átlagos telomérahossz 6,71 kilobázisról 7,33 kilobázisra változott.

Ez annyit jelent, hogy Parrish fehérvérsejtjei – ebben a vonatkozásban legalábbis – megfiatalodtak a kezelés hatására.

Az eredményeket a kutatástól független brüsszeli HEALES nonprofit cég és az időskori betegségek ellen küzdő angliai jótékonysági alapítvány, a Biogerontology Research Foundation is megerősítette.

Áttörés jöhet?

Parrish így kommentálta a kísérlet kimenetelét: „A ma elérhető terápiás eljárások alig képesek enyhíteni az öregkorral járó betegségek tüneteit, és szintén igen korlátozott az életmód-változtatás hatása e betegségek kezelésére.

A BioViva stábja a következő hónapokban és években továbbra is nyomon fogja követni a telomérák hosszának alakulását Parrish fehérvérsejt-mintáiban. Eközben folyamatosan fejlesztik és tesztelik az új génterápiás eljárásokat, valamint ezek kombinációit az idős korral járó sejtkárosodás hatásainak kivédésére.

DNS-lánc Forrás: AFP/Science Photo Library

Kérdés marad egyelőre, vajon a fehérvérsejtek terén elért siker könnyen kiterjeszthető-e más szövetekre és szervekre, és további pácienseken is megismételhető lesz-e. Pillanatnyilag valamennyi ismeretünk Elizabeth Parrish sejtjeiből származik, aki magára vállalta a helyreállító génterápia „nulladik páciensének” szerepét.

A kísérlet óta úgy tudományos, mint befektetői oldalról világszerte megnőtt az érdeklődés a BioViva iránt. Április elején a cég felkerült a Deep Knowledge Life Sciences (DKLS) londoni befektetési alap portfóliójába. A DKLS az egészséges élettartam meghosszabbítását célzó biotechnológiai fejlesztések felgyorsítását tűzte ki céljául.

Egyik alapítója, Dmitry Kaminskiy így fogalmazott: „A BioVivában megvan a potenciál, hogy áttöréseket hajtson végre az emberi génterápiás kutatás terén, testhosszal megelőzve a biotechpiac többi szereplőjét.”