Lemondtak a méregdrága japán műholdról

ASTRO-H
A Japán Űrügynökség (JAXA) által 2016. február 17-én készített és közreadott képen fellövik az ASTRO-H műholdat szállító H-2A rakétát a dél-japán Kagosima prefektúrabeli Kjúsú partjai előtt húzódó Tanegasima-szigeten működő Tanegasimai Űrközpont kilövőállásáról
Vágólapra másolva!
A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) végleg elvesztette a reményt, hogy visszaszerezze több száz millió dollárba kerülő ASTRO-H műholdját. Az űreszköz a galaxishalmazokat és a világűrben tapasztalható szélsőséges jelenségek fizikáját tanulmányozta volna, ám márciusban megszakadt vele a kapcsolat.
Vágólapra másolva!

A Hitomi néven is ismert kutatóeszközt február 17-én bocsátották fel, célja az lett volna, hogy kutassa, hogyan formálódnak a galaxishalmazok és hogyan befolyásolja őket a sötét energia és a sötét anyag. A mintegy 273 millió dollárba kerülő szatellit fejlesztésébe a NASA is beszállt. Az űreszközt március 26-án vesztették szem elől, olvasható a BBC-n.

A JAXA igazgatója, Cuneta Szaku egy csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a műhold jelenlegi állapotát tekintve helyrehozhatatlan károkat szenvedett. Egészen mostanáig abban bíztak, hogy valahogyan feléleszthetik az űreszközt. A reményt három váratlan jel is táplálta, később azonban kiderült, hogy ezek nem a bajba került műholdtól érkeztek.

A Japán Űrügynökség (JAXA) által 2016. február 17-én készített és közreadott képen fellövik az ASTRO-H műholdat szállító H-2A rakétát a dél-japán Kagosima prefektúrabeli Kjúsú partjai előtt húzódó Tanegasima-szigeten működő Tanegasimai Űrközpont kilövőállásáról Forrás: MTI/EPA/JAXA/-------------------

Végül úgy döntöttek, nem próbálkoznak tovább, inkább a végzetes hiba okának feltárására koncentrálnak. Azt gyanítják két napelem is letört a szatellitről.

A Hitomihoz hasonló űreszközt legközelebb 2028-ban fog felbocsátani az Európai Űrügynökség.