Megtalálták a világ legnagyobb rovarát

botsáska
Több mint fél méteres az újonnan felfedezett botsáska
Vágólapra másolva!
Több mint fél méter hosszú az a botsáska, amely elnyerte a világ legnagyobb rovarának címét: nagyjából hat centiméterrel verte a korábbi rekordtartót, ami szintén egy botsáska volt.
Vágólapra másolva!

A méretes rovart Zhao Li, a Nyugat-kínai Rovarmúzeum munkatársa találta meg, aki már korábban hallott pletykákat a helyi gazdáktól egy hatalmas ízeltlábú létezéséről. A kutató már évek óta a botsáska nyomában járt, törekvését 2014-ben végre siker koronázta, amikor egy szakmai kirándulás alkalmával észrevette az élőlényt. Az állatot csak most nevezték ki hivatalosan is a világ legnagyobb rovarának.

Több mint félméteres az újonnan felfedezett botsáska Forrás: Flickr / Maurice Weststrate

A botsáska méretei elég ijesztőek: egészen pontosan 62,4 centiméter hosszú, hat centiméterrel nagyobb, mint a korábbi csúcstartó, amely szintén egy botsáska volt. Li éppen a Liuzhou melletti 1200 méter magas hegyen gyűjtött be rovarokat, amikor egy botnak látszó árnyékot vett észre nem messze. Ahogy közelebb ért, észrevette, hogy a bot valójában egy rovar, ráadásul hatalmas.

A kutató a Phryganistria chinensis Zhao nevet adta a rovarnak saját maga után. Valószínűleg nem marad sokáig ez a példány a csúcstartó, ugyanis kutatók feltételezése szerint sokkal nagyobb botsáskák is élhetnek még a kínai erdőkben.