A kihalás szélén áll egy ritka afrikai antilopfaj

addax, mendeszantilop
Nagyon megfogyatkozott a populáció
Vágólapra másolva!
Közvetlenül a kihalás szélén áll egy ritka afrikai kérődző, az addax, más néven mendeszantilop a Szaharában zajló fegyveres konfliktusok és a kőolaj utáni hajsza miatt.
Vágólapra másolva!

Egy nagyszabású márciusi keresőakcióban mindössze három vadon élő példányt sikerült találni - közölte pénteken a svájci Glandban Jean-Christophe Vié, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) globális fajtavédelemért felelős igazgatója.

Nagyon megfogyatkozott a populáció Forrás: Origo

Gyors intézkedések nélkül a sárgásbarna bundájával a sivatagi környezetbe remekül belesimuló Addax nasomaculatus elveszíti a fennmaradásért vívott küzdelmet - figyelmeztetett Vié.

A nemzetközi zöldszervezet szerint a kritikus helyzet azért alakult ki, mert a térségbeli fegyveres konfliktusokban részt vevő katonák és milíciák Líbiában, Maliban és Nigéria északi részén orvvadászatot folytatnak, és

megzavarja az állatok életét az a sok gépjármű is, amellyel egy kínai olajtársaság kutat kőolaj után Nigerben.

Noha Nigerben törvény védi a mendeszantilopot, még az olajipari létesítmények védelmére kirendelt katonák is vadásznak rájuk.

Az IUCN szerint tárgyalni kellene a kínai olajtársasággal az állatok védelméről, véget kellene vetni az orvvadászatnak, majd tenyésztett példányokat kellene kiengedni a vadonba.