Fontos Kepler-bejelentésre készül a NASA

Kepler
A Kepler-űrteleszkóp exobolygók után kutat a Tejútrendszerben
Vágólapra másolva!
Egyelőre vajmi keveset tudni arról, mit akar bejelenteni a NASA a ma esti telekonferencián: annyit közöltek csak, hogy a Kepler-űrtávcső felfedezéseivel kapcsolatosan adnak majd információkat.
Vágólapra másolva!

A témán és az időponton kívül csak a megszólalók neveit közölte az Amerikai Űrügynökség, semmi más információt nem adott a bejelentéssel kapcsolatban. Azt azért lehet tudni, hogy valószínűleg exobolygókhoz kapcsolódó felfedezésről lesz szó, hiszen a Kepler-űrtávcső elsősorban ezeket kutatja.

A Kepler-űrteleszkóp exobolygók után kutat a Tejútrendszerben Forrás: NASA/JPL/Caltech

A NASA K2 küldetése keretében a Kepler-űrtávcső a következő három hónap során a csillagok között vándorló, központi csillag nélküli exobolygókat keresi majd. A programban volt egy kis gikszer, mert a Kepler április elején vészhelyzet üzemmódba kapcsolt, de a földi irányítóknak sikerült újra életre kelteniük.

A szakemberek azóta sem tudják, hogy mi okozta a rendellenességet.

Az új Kepler-misszió során a galaxisunk központi régiójában található csillagok fényességében végbemenő változásokat fogják figyelni. Egy csillagközi vándorbolygó által okozott gravitációs hatás eredményeképpen ugyanis tipikusan néhány napra növekedhet meg a vizsgált csillag fénye, amikor az exobolygó éppen a Föld és a megfigyelt csillag között halad el.

A NASA konferenciája magyar idő szerint este 7-kor kezdődik majd.