Vágólapra másolva!
Egy 64 éves férfin hajtották végre az első péniszátültetést az Egyesült Államokban. Az orvosok azt remélik, néhány hónap múlva már bizonyos szexuális funckiókat is képes lesz ellátni az új szerv. 
Vágólapra másolva!

Egy idősödő rákbeteg páciensen hajtották végre az első hímvessző-átültetést az Egyesült Államokban.

Thomas Manning rák miatt vesztette el a péniszét. Most újatt kapott Forrás: MTI/EPA/Massachusettsi Általános Kórház/Sam Riley

A 15 órás transzplantációs és rekonstrukciós műtétet Bostonban, a Massachusettsi Közkórházban végezték tucatnyi sebész és harmincfős egészségügyi személyzet részvételével.

Óvatosan optimisták

Az orvosok reményei szerint a 64 éves Thomas Manning

heteken belül képes lesz vizelni

új nemi szervével, néhány hónapon belül pedig bizonyos szexuális funkciókra is alkalmas lehet a pénisz, amelyet egy halott donortól kapott. Az orvoscsoportot vezető Curtis Cetrulo hangsúlyozta, hogy csak "óvatosan optimisták", mivel ismeretlen terepen végeztek beavatkozást.

A halifaxi páciensnek 2012-ben távolították el a nemi szervét, mivel az elrákosodott egy súlyos munkahelyi baleset nyomán.

A műtét előkészületei három évig tartottak. Az elhunyt donor hozzátartozói névtelenséget kértek, de jókívánságaikat fejezték ki az új szervet kapó páciensnek.

Veteránokon segítene

Mihelyst megfelelő donort találnak, a bostoni orvosok újabb hasonló transzplantációt fognak elvégezni egy páciensen, akinek autóbalesetben égett össze súlyosan a nemi szerve. Az amerikai orvosok civileken akarják tesztelni a péniszátültetést, mielőtt

tömegesen alkalmaznák azt a sérült háborús veteránokon.

A világ első hímvessző-transzplantációját 2014-ben hajtották végre a dél-afrikai Fokvárosban egy 21 éves páciensen, aki egy elfuserált körülmetélés nyomán veszítette el nemi szervét.

Kínában már 2005-ben új péniszt kapott egy férfi, s bár a műtét sikerült, az új szervet végül el kellett távolítani, mert a páciens

lelkileg nem bírta elviselni a helyzetet.